Vastaesitys Pajusen listojen hautaamiseksi kokonaan

Kun kaupunginjohtajan esitys noin 80 palvelun toimipaikan lopettamisesta hylättiin, luvattiin palveluverkkojen kehittämistä koskevat uudet esitykset valmistella asukkaita kuullen ja lautakuntien esitysten pohjalta. Koko asian valmistelua on kuitenkin leimannut kaupungin johdon pyrkimys sivuuttaa asukkaiden ja lautakuntien poikkeuksellisen laajasti ja yksimielisesti esittämät kannanotot lähipalvelujen turvaamisesta.


Kun kaupunginjohtajan esitys noin 80 palvelun toimipaikan lopettamisesta hylättiin, luvattiin palveluverkkojen kehittämistä koskevat uudet esitykset valmistella asukkaita kuullen ja lautakuntien esitysten pohjalta. Koko asian valmistelua on kuitenkin leimannut kaupungin johdon pyrkimys sivuuttaa asukkaiden ja lautakuntien poikkeuksellisen laajasti ja yksimielisesti esittämät kannanotot lähipalvelujen turvaamisesta.

Nyt valtuustoon tuodulla esityksellä ajetaan lopettamislistoja ikään kuin sammutetuin lyhdyin. Tässä edellytetään tilojen vähentämistä ja menojen supistamista budjettiraamin puitteisiin. Kun budjettiraami on useita kymmeniä miljoonia alimitoitettu ja tilakustannuksia kasvattavat uusien ja peruskorjattavien tilojen vuokrat, pakottaa esitys lautakuntia tekemään taas lopettamislistoja. 

Asukkaiden evästyksiin ja palvelutarpeiden arvioimiseen perustunut lautakuntakäsittely tuotti aivan päinvastaisen johtopäätöksen. Lähes kaikki esitetyt palvelujen lopettamiset todettiin perusteiltaan virheellisiksi. Sen sijaan esille nousi monia tarpeita ja mahdollisuuksia kehittää tilojen yhteiskäyttöä, pidentää aukioloaikoja ja lisätä palveluja. Kaupunginhallitus esittää lautakuntien työn heittämistä roskakoriin. Esityksen hyväksyminen olisi myös ilmoitus siitä, että asukkaiden kuuleminen on ollut bluffia.

Suurin osa meistä valtuutetuista on vakuuttanut lukemattomissa yhteyksissä helsinkiläisille, että lähipalvelut säilytetään. Nyt on lupausten lunastamisen aika. Me emme voi väistää vastuuta siirtämällä likaisen työn lopettamislistojen laatimisessa lautakunnille, kuten kaupunginhallitus esittää. Yhtä väärin olisi asettaa eri alueiden asukkaiden tarpeet vastakkain. Tätähän kaupunginhallitus esittää edellyttäessään esimerkiksi, että lähikirjastojen ja työväenopiston tilojen neliömäärä ei saa kasvaa, vaikka niille suunnitellaan uusia tiloja muun muassa Maunulaan.

Palveluverkosta käydyssä keskustelussa on käynyt selväksi se, että lähipalvelujen tiloja vähentämällä ei saada aikaan todellisia säästöjä. Helsingin satojen miljoonien kassavarat puolestaan osoittavat, että mitään taloudellista pakkoa menojen karsimiseen ei ole. Lähipalvelujen karsimisella vain lisätään eriarvoisuutta. Lähipalvelujen vähentäminen on ristiriidassa myös ympäristötavoitteiden kanssa.

Palveluverkon vuokrakuluja voitaisiin vähentää esimerkiksi alentamalla sisäisiä vuokria, joilla tilakeskus teki viime vuonna voittoa yli 90 miljoonaa euroa. Palvelujen karsimisen sijasta pitääkin maksaa vähemmän seinistä ja se tapahtuu alentamalla tilakeskuksen perimiä ylikorkeita sisäisiä vuokria. Rahaa peruspalvelujen turvaamiseen löytyy myös luopumalla pari sataa miljoonaa maksamaan tulevan Kruunuvuorenselän sillan kaltaisista hankkeista.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esittää, että kaupunginhallituksen ehdottamat jatkotoimet muutetaan kokonaisuudessaan kuulumaan seuraavasti:
”Kaupunginvaltuusto kehottaa jatkamaan palveluverkkojen kehittämistä asukkaiden kuulemisen ja lautakuntien esitysten pohjalta. Valtuusto toteaa, että tämä edellyttää budjettiraamin tarkistamista niin, että tilakeskuksen kaupungin omilta palveluilta perimiä sisäisiä vuokria alennetaan.
Valtuusto kehottaa talous- ja hallintokeskusta laatimaan selvityksen palveluverkon alueellisten vaikutusten tarkastelusta ja tilavuokrista erityisesti asukkaiden ja kansalaisjärjestöjen osalta. Lisäksi valtuusto kehottaa keskushallinnon virastoja toteuttamaan käytössään olevien tilojen tehostamistoimenpiteet. ”

(Esitystä kannatti SDP:n Elina Aaltio.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »