Valtuuston kyselytunnille terveysasemien takaisinsoiton palauttamisesta

Sosiaali- ja terveystoimen va. apulaiskaupunginjohtajan vastattavaksi jätetty valtuustokysely (tätä kysymystä ei valittu keskusteluun kyselytunnilla, mutta asia tuli esille toisen kysymyksen kautta):

Helsingin kolmella terveysasemalla – Vallilassa, Vuosaaressa ja Töölössä – aloitettiin joulukuussa uuden toimintamallin kokeilu. Terveysasemilla onkin ollut parannettavaa etenkin palvelujen saatavuudessa. Käynnistetty kokeilu on kuitenkin johtanut siihen, että monien palveluja tarvitsevien on ollut entistä vaikeampi saada edes yhteyttä kyseisille terveysasemille.

Kritiikkiä on herättänyt ennen muuta takaisinsoittopalvelun ottaminen pois käytöstä. Sen seurauksena suuri osa juuri niistä vanhuksista, vammaisista ja sairaista, jotka tarvitsevat eniten palveluja, eivät ole päässeet lääkärin vastaanotolle tai saaneet muuta tarvitsemaansa palvelua. Kaikilla ei ole mahdollisuutta käyttää sähköisiä palveluja verkossa, ja puhelinpalvelu on usein helppokäyttöisempi myös muille.

Uutta toimintamallia on perusteltu tarpeella purkaa jonoja ja nimetä palvelujen käyttäjille vastuuhenkilö tai yhteyshenkilö. Mutta samalla ovat sadat puhelut jääneet vastaamatta ja moni joutuu jonottamaan terveysasemalla tunteja.

Sote-viraston edustajat ovat julkisuudessa kertoneet, että uusi järjestelmä on vasta ”tuotekehittelyvaiheessa”, mutta se on otettu käyttöön ”käytettävyydeltään huonosti toimivana, jotta sitä voidaan kehittää” (HS.fi 25.1.) Järjestelmän piti kerrotun mukaan korjata itse itseään, mutta se ei toimi vieläkään niin kuin on luvattu.

Kysyn sosiaali- ja terveystoimen va. apulaiskaupunginjohtajalta, miksi hyvin toimiva takaisinsoittopalvelu otettiin pois käytöstä? Miksi sitä ei ole otettu takaisin käyttöön, vaikka uusi toimintamalli on johtanut kaaosmaisiin ongelmiin ja aiheuttanut suurta haittaa palveluja tarvitseville? Eikö näiden ongelmien opetus ole se, että takaisinsoittopalvelu tulee säilyttää keskeytyksettä kaikilla terveysasemilla ja sitä on syytä kehittää palvelujen ja niiden saatavuuden parantamiseksi?

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »