Työllisyysrahojen leikkaukset peruttava

Kun tämän vuoden talousarviosta päätettiin, työllisyysmäärärahoja leikattiin noin 5,4 miljoonalla eurolla. Näin siitä huolimatta, että talouden taantuma ja työllisyystilanteen vaikeutuminen oli jo alkanut. Valitettavasti kaikki muut valtuutetut hyväksyivät silloin työllisyysrahojen leikkaamisen. Seuraukset ovat tulleet kalliiksi niin työttömille kuin kaupungille, totesi Yrjö Hakanen kaupunginvaltuuston käsitellessä työllisyysrahoja 26.8.2009.


Kun tämän vuoden talousarviosta päätettiin, työllisyysmäärärahoja leikattiin noin 5,4 miljoonalla eurolla. Näin siitä huolimatta, että talouden taantuma ja työllisyystilanteen vaikeutuminen oli jo alkanut. Valitettavasti kaikki muut valtuutetut hyväksyivät silloin työllisyysrahojen leikkaamisen.

Työttömiä on uusimpien tilastojen mukaan jo yli 27 000 ja erityisen jyrkästi on kasvanut nuorisotyöttömyys. Työttömyyden kasvuvauhdissa Helsinki on jo pahimpien alueiden joukossa. Samaan aikaan kaupunki on joutunut maksamaan kansaneläkelaitokselle heinäkuun loppuun mennessä jo 9,5 miljoonaa euroa sakkomaksuja siitä, että on laiminlyönyt työllistämistä. Viiden miljoonan euron ”säästöstä” aiheutuu tällä menolla ainakin kolme kertaa isompi menojen lisäys.

On tietysti hyvä, että kaupunginhallitus on viimeinkin herännyt todellisuuteen. Esitetty 2,6 miljoonan lisävaltuus ei kuitenkaan riitä edes palauttamaan määrärahoja viime vuoden tasolle. Eikä se varsinkaan riitä nykyiseen, vaikeutuneeseen työllisyystilanteeseen.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä esittää, että valtuusto korjaa kaupunginhallituksen esitystä niin, että henkilöstökeskukselle oikeutetaan 4 miljoonan euron ylitykseen ja sosiaalitoimi 1,36 miljoonan ylitykseen. Näin kaupunki voisi työllistää enemmänkin kuin TE-keskus on valmis osaltaan tekemään. Työllisyystilanteen vaikeuttaminen edellyttää myös ensi vuoden budjetin valmistelussa raamien yli meneviä lisäyksiä työllisyysmäärärahoihin.

Kaupunginhallitus esittää työllistämistoimien keskittämistä henkilöstökeskukselle. Kokemukset henkilöstökeskuksen toiminnasta työllisyyden hoidossa ovat kuitenkin osin varsin kyseenalaiset. Henkilöstökeskus on esimerkiksi ohjeistuksellaan estänyt työllistettyjen pitkäaikaistyöttömien jatkosijoittamista kolmannelle sektorille. Lisäksi se on alkanut teettää työllistettävillä kolmen kuukauden pätkiä pelkällä työmarkkinatuella ja ateriakorvauksella.

Työllisyyden hoitamisen kannalta ongelmallinen on myös kaupungin toimintojen lisääntyvä liikelaitostaminen ja yhtiöittäminen, jossa työllisyyden hoitamisen vastuuta kavennetaan. Eräs nykyisen talouskriisin opetuksia on se, että kuntien ja valtiovallan on ryhdyttävä itse luomaan työpaikkoja. Sillä voidaan helpottaa työttömyyttä, vähentää sosiaalisia ongelmia ja myös vahvistaa kaupungin palvelujen rahoituspohjaa.

(Valtuusto hylkäsi em. esityksen äänin 72 – 8.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »