Talousarvioaloite tonttivuokrista

Asumiskustannusten suuruus on vakava ongelma. Se vaikeuttaa asukkaiden toimeentuloa ja myös kaupungin kehitystä. Esimerkiksi Tukholmassa tonttivuokrien taso on 2 – 3 –kertaa alhaisempi kuin Helsingissä.

Helsingin tonttivuokrille asetettu 4 prosentin tuottovaatimus perustuu vuoden 1980 olosuhteisiin, jolloin inflaatio ja korkotaso oli erilainen kuin nykyään. Markkinoilla vastaavankaltaisten pitkäaikaisten ja käytännössä riskittömien sijoitusten reaalituotto on ollut viime vuosina alle kaksi prosenttia.

Tonttien vuokratasoa nostaa Helsingissä lisäksi se, että kiinteistövirasto pitää vuokrien määräytymisen lähtökohtana korkeita laskennallisia arvioita tonttimaan arvosta. Näitä pääoma-arvoja on viime aikoina nostettu viraston päätöksillä jopa 10 % vuodessa. Tällä vauhdilla tonttivuokrat uhkaavat kaksinkertaistua kuudessa vuodessa.

Kunnan tehtävänä ei ole voiton tavoitteleminen tonttimaan ansiottomalla arvonnousulla. Kaupungin tulee päinvastoin omilla toimillaan pyrkiä hillitsemään asumiskustannusten nousua ja turvaamaan asukkaiden oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen. Tonttivuokrien tuottotavoitteen kohtuullistaminen ei vähennä kaupungin tuloja nykyisestä, koska lähivuosina tulee uusittavaksi suuri määrä vanhoja huomattavasti matalammalla tasolla solmittuja maanvuokrasopimuksia ja solmittavaksi suuri määrä uusien alueiden maanvuokrasopimuksia.

Esitämme, että talousarviossa 2010 ja taloussuunnitelmassa 2010-2012 päätetään kohtuullistaa vuodesta 1980 alkaen tehtyjä asuntotonttien maanvuokrasopimuksia niin, että vuosivuokra on 2 prosenttia tontin laskennallisesta arvosta ja että laskennalliset arvot muutetaan uusissa ja uusittavissa sopimuksissa kohtuullisiksi.

 

Kaupunginvaltuusto 25.2.2009

Yrjö Hakanen

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »