Talousarvioaloite tonttivuokrista

Asumiskustannusten suuruus on vakava ongelma. Se vaikeuttaa asukkaiden toimeentuloa ja myös kaupungin kehitystä. Esimerkiksi Tukholmassa tonttivuokrien taso on 2 – 3 –kertaa alhaisempi kuin Helsingissä.

Helsingin tonttivuokrille asetettu 4 prosentin tuottovaatimus perustuu vuoden 1980 olosuhteisiin, jolloin inflaatio ja korkotaso oli erilainen kuin nykyään. Markkinoilla vastaavankaltaisten pitkäaikaisten ja käytännössä riskittömien sijoitusten reaalituotto on ollut viime vuosina alle kaksi prosenttia.

Tonttien vuokratasoa nostaa Helsingissä lisäksi se, että kiinteistövirasto pitää vuokrien määräytymisen lähtökohtana korkeita laskennallisia arvioita tonttimaan arvosta. Näitä pääoma-arvoja on viime aikoina nostettu viraston päätöksillä jopa 10 % vuodessa. Tällä vauhdilla tonttivuokrat uhkaavat kaksinkertaistua kuudessa vuodessa.

Kunnan tehtävänä ei ole voiton tavoitteleminen tonttimaan ansiottomalla arvonnousulla. Kaupungin tulee päinvastoin omilla toimillaan pyrkiä hillitsemään asumiskustannusten nousua ja turvaamaan asukkaiden oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen. Tonttivuokrien tuottotavoitteen kohtuullistaminen ei vähennä kaupungin tuloja nykyisestä, koska lähivuosina tulee uusittavaksi suuri määrä vanhoja huomattavasti matalammalla tasolla solmittuja maanvuokrasopimuksia ja solmittavaksi suuri määrä uusien alueiden maanvuokrasopimuksia.

Esitämme, että talousarviossa 2010 ja taloussuunnitelmassa 2010-2012 päätetään kohtuullistaa vuodesta 1980 alkaen tehtyjä asuntotonttien maanvuokrasopimuksia niin, että vuosivuokra on 2 prosenttia tontin laskennallisesta arvosta ja että laskennalliset arvot muutetaan uusissa ja uusittavissa sopimuksissa kohtuullisiksi.

 

Kaupunginvaltuusto 25.2.2009

Yrjö Hakanen

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »