Talousarvioaloite tonttivuokrien ja sisäisten vuokrien kohtuullistamiseksi

Helsingin kaupungin perimien tonttivuokrien korotukset kiihdyttävät jo muutenkin korkeiden asumiskustannusten nousua.


Helsinki perii tonteistaan selvästi korkeampia vuokria kuin esimerkiksi Tukholma ja eräät muut suuret kaupungit. Tonttivuokria nostaa Helsingissä lisäksi se, että vuokrien määräytymisen lähtökohtana ovat korkeat laskennalliset arvot, joista on nostettu kiinteistöviraston päätöksillä jopa 10 % vuodessa. Tällä vauhdilla tonttivuokrat uhkaavat kaksinkertaistua noin kuudessa vuodessa.

Kiinteistöviraston Tilakeskus perii myös kaupungin omien palvelujen tiloista korkeita ns. sisäisiä vuokria. Näihin sisäisiin vuokriin sisältyy normaalien ylläpito- ja lainakulujen lisäksi ylimääräistä, joka on tuonut kiinteistövirastolle vuodessa kymmenien miljoonien voitot. Monessa tapauksessa sisäiset vuokrat ylittävät jopa vapailta markkinoilta saatavien vastaavien tilojen vuokratason, vaikka kaupungin tilat on yleensä rahoitettu lainarahoitteisia yksityisiä tiloja edullisemmin valtionosuuksilla ja verovaroilla. Korkeat sisäiset vuokrat antavat vääristyneen kuvan kaupungin palvelujen todellisesta kustannustasosta. Tätä ylihinnoiteltua vuokratasoa on kuitenkin käytetty perusteluna palveluverkon karsimiselle.

Kunnan tehtävänä ei ole voiton tavoitteleminen tonttimaan ansiottomalla arvonnousulla eikä lakisääteisten palvelujen tarvitsemilla tiloilla. Kaupungin tulee päinvastoin omilla toimillaan pyrkiä turvaamaan asukkaiden oikeus kohtuuhintaiseen asumiseen ja edullisiin palveluihin.

Tonttivuokrien tuottotavoitteen kohtuullistamisen ei tarvitse vähentää kaupungin tuloja nykyisestä, koska lähivuosina tulee sovittavaksi suuri määrä vanhoja huomattavasti matalammalla tasolla solmittuja maanvuokrasopimuksia ja suuri määrä uusien alueiden maanvuokrasopimuksia.

Esitämme, että talousarviossa 2011 ja taloussuunnitelmassa 2011-2013 kohtuullistetaan vuodesta 1980 alkaen tehtyjä asuntotonttien maanvuokrasopimuksia niin, että vuosivuokra on 2 prosenttia tontin laskennallisesta arvosta. Lisäksi esitämme, että kiinteistöviraston tilakeskuksen perimiä ns. sisäisiä vuokria alennetaan kaupungin omilta palveluilta sekä paikallisesta asukas- ja kansalaistoiminnalta.


(Allekirjoittajana 7 valtuutettua eri ryhmistä.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »