Talousarvioaloite Helsingin Energiasta

Helsingin Energian liikevaihdon kehitys oli viime vuonna ennakoitua parempi. Myös liikeylijäämän ennustetaan olevan talousarviossa esitettyä parempi. Ylijäämä ennen varauksia on kaupungin talouden seurantaraportin 4/2012 mukaan yli 205 miljoonaa euroa. HelEn on tuottanut merkittävää ylijäämää jo monien vuosien ajan. On perusteltua ottaa tulos ainakin osittain huomioon kaupunkikonsernin talousarvion tuloja arvioitaessa.

Helsingin Energialla on edessä normaalien perusparannusinvestointien ja kaukolämpöverkostojen laajentamisen lisäksi edessä isoja investointeja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Nämä HelEnin kehitysohjelman toteuttamiseen liittyvät investoinnit maksavat pidemmällä aikavälillä itsensä takaisin.

Valtioneuvosto on valmistelemassa kuntien liikelaitoksia ja niiden yhtiöittämistä koskevaa uutta lainsäädäntöä. Siihen liittyy monia vielä avoimia ja ongelmallisia tulkintakysymyksiä. Helsingin kaupungin etu ei ole Helsingin Energian yhtiöittäminen, joka siirtäisi osan HelEnin tuloksesta verotuksen kautta valtiolle ja heikentäisi kaupunginvaltuuston asemaa HelEnin toiminnan ohjaamisessa. 

Esitämme, että Helsingin Energian ylijäämästä kirjataan tässä vaiheessa kaupungin talousarvion käyttötalouden tulopuolelle 100 miljoonaa euroa. Samalla esitämme, että talousarviossa 2014, taloussuunnitelmassa ja investointisuunnitelmassa linjataan HelEnin investointien rahoittaminen pääasiassa pitkäaikaisin lainoin. Talousarvion yhteydessä ei ole syytä ottaa kantaa HelEnin yhtiöittämisen puolesta. Lisäksi esitämme, että selvitetään mahdollisuudet uudistaa HelEnin kuluttajahintojen määräytymistä siten, että se suosii energian säästämistä ja että välttämättömin peruskulutus hinnoitellaan muuta kulutusta edullisemmin.

Yrjö Hakanen

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »