Talousarvioaloite aktiivipassista ja sporttikortista

Helsingissä oli viime vuonna noin 43 000 kotitaloutta, jotka saivat toimeentulotukea. Köyhyys ja pienituloisuus koskevat entistä useampia.

Monissa maissa on käytössä pienituloisille myönnettävä alennuskortti, joka oikeuttaa esimerkiksi maksuttomaan tai edulliseen joukkoliikenne-, liikunta-, terveys- ja kulttuuripalvelujen käyttöön. Tällä ns. aktiivipassilla pyritään edistämään terveyttä ja hyvinvointia sekä ehkäisemään syrjäytymistä. Teknisesti aktiivipassi voidaan toteuttaa esimerkiksi HSL:n matkakortin kaltaisilla tai muilla ns. älykorteilla, joiden käyttö on muutenkin laajenemassa.

Esitämme, että vuoden 2015 talousarvioon varataan määräraha aktiivipassin käyttöönottamiseksi. Aktiivipassi voisi koskea esimerkiksi toimeentulotukea yhtäjaksoisesti yli kuusi kuukautta saaneita ja muita helsinkiläisiä, joiden tulot jäävät vastaavalle alhaiselle tasolle. Aktiivipassi voisi olla käytössä Helsingin sisäisessä joukkoliikenteessä, kaupungin uimahalleissa ja kuntosaleissa, kulttuuritoimessa ja sellaisissa perusterveydenhuollon palveluissa, joista peritään maksuja.

Vanhuspalvelulaki velvoittaa kunnan toimiin ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnin, osallisuuden ja itsenäisen toimintakyvyn edistämiseksi. Ikääntyneiden liikunnalla on tässä tärkeä merkitys. Naapurikunnista Espoo tarjoaa kaikille 68 vuotta täyttäneille sporttikortin, jolla voi käydä maksutta uimahalleissa, kuntosaleissa ja ohjatussa liikuntatoiminnassa. Myös Kauniaisissa ja Vantaalla on vastaavanlaiset sporttikortit. On arvioitu, että tällaisen kortin avulla tapahtuva liikunnan edistäminen maksaa itsensä takaisin tuomalla säästöjä muun muassa sosiaali- ja terveysmenoihin.

Esitämme, että talousarviossa 2015 varataan määräraha ikä-ihmisten terveyden ja toimintakunnon ylläpitämistä edistävän sporttikortin käyttöönottamiseksi.

Valtuustossa 26.2.2014

Yrjö Hakanen
+ 13 valtuutettua eri ryhmistä

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »