Satu Siili: Helsingin energia, kaupungin rahoittaja
Helsingin kaupunki on onnellisessa asemassa verrattuna moneen muuhun kuntaan, koska se ei ole lähtenyt yhtiöittämään ja myymään omistamaansa liikelaitosta. Liikelaitoksena Helsingin Energia ei joudu maksamaan voitoistaan veroja. Teknisen lautakunnan ja kaupungin valtuuston päätöksellä voittoja voidaan käyttää kaupunkilaisten hyväksi.
Helsingin Energian yhtiöittäminen tarkoittaisi sitä, että päätösvalta siirtyisi yhtiön hallitukselle ja liikesalaisuuksien piiriin. Riskinä on tällöin se, että osingot jäävät yhtiön tilille, eivätkä päädy meille veronmaksajille. Tämä on erittäin suuri ongelma etenkin jos omistajaohjaus ei toimi, ja yhtiön johto saa itse päättää voittovarojen käytöstä. Liikelaitoksella tätä ongelmaa ei ole. Tarvitaan vain tarpeeksi valtuutettuja, joilta löytyy tahtoa vaatia voittoja kuntalaisten käyttöön.
Helsingin Energialla on edessä suuria investointeja. Suunnitteilla on tuulivoimaloiden perustamista ja panostamista uusiutuviin energiamuotoihin. Näihin investointeihin vedoten kaupungin nykyinen Kokoomus-johto varoittelee, että Helsingin Energian voittoja ei jatkossa voida käyttää kuntalaisten palveluiden rahoittamiseen. Tämä ei tosin voi pitää paikkaansa. Kuvitellaan, että kyseessä olisi yksityinen yritys. Voisiko kannattavan yhtiön johto vain ilmoittaa omistajille, että jatkossa ei tipu osinkoja, sillä kaikki voitot käytetään tuleviin investointeihin? Tuskinpa vain. Helsingin Energia on kaiken lisäksi hyvin vakavarainen yritys, jonka tulos on parantunut vuosi vuodelta. Liikelaitoksen omavaraisuus aste on jo yli 60 %. Pankkitileillä ja sijoituksissa makaa yhteensä yli 500 miljoonaa euroa. Tällaisella yrityksellä on varmasti tulevaisuudessakin varaa siirtää osa voitoistaan omistajilleen eli meille kaupunkilaisille.
Tulevat kunnallisvaalit ovat äärimmäisen tärkeät Helsingin tulevaisuuden kannalta. Jos valtuustoon valitaan enemmistö nykyisen johdon kanssa samanmielisiä valtuutettuja, niin voimme olla varmoja että tämä rahasampo menetetään. Aluksi se todennäköisesti yhtiöitetään. Siitä onkin enää lyhyt matka Espoon sähkön kohtaloon ja ulkomaalaisomistukseen. Tällöin kaupungin nykyinen johto voi todeta olleensa oikeassa. Voitot tosin eivät mene vain investointeihin vaan ulkomaisten sijoittajien taskuun. Ja me helsinkiläiset voimme alkaa miettiä montako koulua lopetetaan ja paljonko veroja nostetaan.
Satu Siili, nro: 87 Helsinki-listat
Roihuvuori
Tapahtumat
Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)
Mitä mieltä?
Blogi
- Missä Stadin ikäohjelman resurssit?
- ”Sitä saa, mitä tilaa”
- Mihin Helsinki kasaa ylijäämää?
- Heka voimistaa vuokrien nousua ja eriarvoisuutta
- Valtuusto puhuu, isot päätökset muualla