Pienempi paha?

Helsingin kaupunginvaltuustossa oli budjetista päätettäessä uusi tilanne. Ensi kertaa pääkaupungin historiassa demarit ja kommunistit, SDP:n sekä SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmät olivat yhdessä oppositiossa ja vastustivat budjettisopimusta.

SDP:n kieltäytyminen hyväksymästä palvelujen, toimeentulotuen ja työllisyysmäärärahojen alibudjetoimista olisi voinut avata tien laajemmallekin muutokselle. Vasemmistoliitto ja vihreät valitsivat kuitenkin kokoomuksen kanssa tapahtuvan yhteistyön. Ne hyväksyivät kymmenien miljoonien leikkaamisen palveluista, satojen työpaikkojen lopettamisen, työntekijöiden palkkojen polkemisen, palvelujen laajenevan siirtämisen yksityisille markkinoille, toimettomuuden ilmastopäästöjen vähentämisessä jne. Äänettömänä yhtiömiehenä kokoomuksen johdolla valmistellussa budjettisopimuksessa ovat mukana myös Perussuomalaiset.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa kokoomuksen kanssa liittoutumista selitettiin “pienempänä pahana”. Voi kysyä, kenen kannalta? Miten SDP:n hylkäämät menoleikkaukset muuttuvat pienemmäksi pahaksi, kun ne hyväksyy VAS? Paljonko työttömiä tai vaille tarvitsemiaan palveluja jääviä lohduttaa se, että menoleikkauksista on kokoomuksen ja vihreiden kanssa sopinut VAS?

Yrittääkö VAS ostaa helsinkiläisten palvelujen ja työllisyyden kustannuksella paikan kaupunginhallituksen sisäpiirissä? Ja millä hinnalla? Budjettisopimukseen sisältyy myös taloussuunnitelma kolmelle seuraavalle vuodelle. Tässä suunnitelmassa VAS on sitoutunut jatkamaan palvelujen menojen leikkaamista seuraavina kahtena vuonna vielä 188 miljoonalla lisää. Henkilöstön palkkamenoja vähennetään noin 60 miljoonalla eurolla eli myös työpaikat vähenevät.

“Pienemmän pahan” politiikka vie vielä suurempaan pahaan. Siihen ei sisälly mitään posiviista muutoksen näköalaa. Päinvastoin se vie kerta kerran jälkeen yhä pidemmälle kokoomuksen ajamaan suuntaan.

Vasemmistoliitolla oli mahdollisuus valita kokoomuksen sijasta vasemmistoyhteistyön. Koko vasemmiston esiintyminen palvelujen ja työllisyyden puolesta olisi lisännyt paineita muissa ryhmissä. Se olisi tukenut ay- ja kansalaisliikkeitä. Se olisi lisännyt myös vasemmiston eduskunnassa esittämän oppositiopolitiikan uskottavuutta.

“Pienemmän pahan” politiikka ei avaa mitään näkäaloja poliittisten asetelmien ja voimasuhteiden muutokselle, politiikan suunnan muutokselle. Se on loputtoman sopeutumisen ja alistumisen, loputtomien tappioiden tie.

SDP:n irtaantuminen kokoomuksen johdolla valmistellusta budjettisopimuksesta on tärkeä juuri siksi, että se nostaa esille muutoksen mahdollisuuden. Helsingin valtuustossa on periaatteessa vasemmiston ja vihreiden enemmistö. Toivottavasti SDP:n ratkaisusta muodostuu askel kohti tämän enemmistön muuttumista mahdollisuudesta todellisuudeksi.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »