Onko tonttien myynti itsetarkoitus – Kalasatama

Kaupungin budjetissa on asetettu kiinteistötoimelle tavoite saada noin sadan miljoonan myyntitulot kiinteistökaupoilla. Pelkästään tänään päätettäväksi esitettyjen kiinteistökauppojen hinta on yhteensä 133 miljoonaa euroa. Yhteensä alkuvuoden aikana on tehty ja varmistunut kauppoja jo vähän yli 100 miljoonalla eurolla.

Onko tonttien ja muiden kiinteistöjen myynnistä tullut itsetarkoitus? 

Helsingin pitkä perinne on ollut se, että kaupunki omistaa suurimman osan tonttimaasta ja kaavoittaa lähinnä omalle maalle. Näin hyöty maan arvonnoususta on tullut kaupungille eikä yksityisille maanomistajille ja kiinteistökeinottelijoille.

Edellisellä valtuustokaudella kaupunginhallitus sai demariryhmän pyynnöstä laskelman, jossa verrattiin tonttien myynnin ja vuokraamisen tuottoja kaupungille. Se osoitti, että pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna vuokraaminen oli kaupungille tuottoisampaa. Todennäköisesti tällainen vertailu olisi nykyisin vielä selvemmin pitkäaikaisia vuokrasopimuksia puoltava.

Nyt käsiteltävän ehdotuksen mukaan kaupunki myy Kalasatamasta tontit, joilla on rakennusoikeutta yhteensä lähes 24 000 kerrosneliömetriä. Ostajana ovat Lemminkäinen Talo Oy, Lapti Oy ja rakennusliike Hartela. Myytäville tonteille tulee kovan rahan asuntoja niille parempituloisille, joilla on varaa siihen. Valtion tukemaa vuokra- ja opiskelija-asuntotuotantoa alueelle tulee alle puolet kovanrahan tuotantoon verrattuna. Helsinki on harvoja eurooppalaisia suuria kaupunkeja, joka päätöksillään vähentää kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen osuutta asuntokannasta, kuten nyt jatkuvasti tapahtuu asuntojen  hallintamuotojakaumia ratkaistaessa.

Ehdotan, että valtuusto hyväksyy vain tämän esityksen kohdan E, joka koskee tonttien vuokraamista, mutta palauttaa kohdat A – D uuteen valmisteluun niin, että tonttien myynnin sijasta valmistellaan esitys niiden vuokraamisesta.

– Yrjö Hakanen valtuustossa 11.5.2016. Tämä ehdotus, jota Sami Muttilainen kannatti, hylättiin äänin 66 – 6, tyhjää 5.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »