Niukka tappio Meri-Rastilan metsien puolustajille

Eilisessä Kaupunginvaltuuston kokouksessa äänestettiin ennakkoon paljon keskustelua herättäneestä Meri-Rastilan virkistysalueen rakentamisesta. Meidän ryhmämme äänesti rakentamista vastaan, samoin kuin moni muukin valtuuston vasemmalla laidalla. Ohessa varavaltuutettumme Heikki Takkisen raportti illan kulusta:


 

Yrjö Hakasen osallistuessa Madridissa Euroopan vasemmiston kongressiin osallistuin minä varavaltuutettuna keskiviikon valtuuston kokoukseen.

Kaupunginvaltuusto käsitteli 11.12. suurta ennakkojulkisuutta saanutta osayleiskaavan muutosta Meri-Rastilan arvokkaan virkistysalueen pilkkomista ja rakentamiseksi kovan rahan luksusasunnoiksi. Valtuuston enemmistö kokoomuksen johdolla vei läpi niukalla äänimäärällä kaupunginhallituksen ehdotuksen.

Jopa tunteet kuumenivat pitkän keskustelun aikana. Valtuusto äänesti useaan kertaan palautusehdotuksista ja ehdotuksen hylkäämisestä. Äänestysjakautuma näkyi selvästi taululla, yleensä vasemmisto ja vihreät olivat metsien ja asukkaiden, oikea laita kovan rahan asuntojen rakentamisen puolella. Äänestyksissä vastaehdotukset hävisivät vain muutamalla äänellä. Jonkin verran hajaannusta näkyi myös ryhmien sisällä.

Meri-Rastilan asukkaat olivat toteuttaneet merkittävän ja näkyvän kampanjan oman ehdotuksensa puolesta, mainoksia, julkilausumia, adresseja, sähköposteja, mediaa.. Asukkaat olivat laatineet ammattilaisten kanssa vaihtoehtoisen, edullisemman suunnitelman, jonka mukaan metsäalue olisi säästynyt ja asuntoja olisi saatu vähintään yhtä paljon kuin kaupunginhallituksen esityksessä. Tämä ei kuitenkaan kelvannut, sillä tällä tiiviimmällä rakentamisella metroaseman viereen ei olisi saatu ”alueen sosio-ekonomista tilannetta kohennettua uusilla, rikkailla asukkailla”.

En ole koskaan katsonut Kauniita ja rohkeita tai Salattuja elämiä, mutta keskiviikon valtuustokokouksen käytäväsupattelut ja ryhmien keskinäiset neuvottelut tulevasta äänestyksestä ja lupaukset tulevasta yhteistyöstä korvasivat kyseiset ohjelmat.

Huolimatta kaupungin kauniista puheista demokratiasta ja asukkaiden kuulemisesta valtuuston enemmistö jätti siis asukkaiden mielipiteen kuuntelematta. Asian totesi osuvasti Anna Vuorijoki (vas.): ”Jos valtuusto sivuuttaa asukkaiden näkemykset, niin miksi edes puhutaan kaupunkilaisten osallistumisesta.”

Keskustelua herätti myös tarkastuskertomus vuodelta 2012 sekä joidenkin sektoreiden talousarvion ylityksen hyväksyminen. Toimeentulotuki sekä sote-menot tarvitsivat yhteensä lähes 50 miljoonaa lisää. Sama ylitystarve näyttää olevan jokavuotinen johtuen jatkuvasta tietoisesta alibudjetoinnista, jota ryhmämme on joka vuosi neuvotteluissa vastustanut.

Kokouksen aikana jätin aloitteen Suomalais-venäläisen päiväkoti Kalinkan toiminnan jatkon turvaamisesta.

Valtuuston kokouksen jälkeen järjestettyjä pikkujouluja boikotoi osa valtuutetuista, minä mukaan lukien.

Heikki Takkinen, varavaltuutettu, SKP ja Helsinki-listat

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »