MetropoliLabia ei pidä yhtiöittää

Kun Helsingin ja pääkaupunkiseudun kuntien elintarvike-, vesi- ja ympäristönäytteiden laboratoriotoiminta muutettiin liikelaitokseksi vuoden 2008 alusta, todettiin päätöksen perusteluissa, että yhtiömuoto ”ei tässä tapauksessa sovellu kaupunkien välisen yhteistyön organisaatioksi”. Näin siksi, että yhtiömuoto johtaa siihen, että kaupunkien pitäisi kilpailuttaa omatkin palvelunsa. Nyt kunnat hankkivat palvelut MetropoliLabilta kilpailuttamatta. Kuuluin niihin, jotka vastustivat liikelaitostamista myös siksi, että päätöksenteko keskitettiin pieneen piiriin ja ympäristöterveydenhuollon lakisääteiset velvoitteet alistettiin liiketaloudellisille tavoitteille.

Nyt perustelut ovat kääntyneet ylösalaisin. Tässä esityksessä väitetään, että liikelaitos ”ei kykene tuottamaan viranomaisvalvonnan edellyttämiä laboratoriopalveluja riittävän korkeatasoisina ja laajoina”. Miten niin? Liikelaitos on tuottanut näitä palveluja nyt yli kaksi vuotta eikä esille ole tullut mitään tällaista ongelmaa. Tässä puhutaan myös ”hallitusta siirtymisestä kilpailuttamiseen” tuomatta lainkaan esille riskejä, että yhtiö voi myös hävitä kilpailutuksessa. Lisäksi esityksessä sivuutetaan kokonaan se, että yhtiömuoto siirtää asioita liikesalaisuuden piiriin ja rajoittaa olennaisesti valtuuston mahdollisuuksia vaikuttaa näihin palveluihin. Eikä kyse ole edes mistään suuresta bisneksestä, kun liikelaitoksen liikevaihto on ollut vain kolme miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupunginhallitus perustelee esitystään myös Euroon komission ns. Destia-päätöksellä. Tämä perustelu herättää kysymyksen, eikä valmistelussa todellakaan tunneta asioita vai johdetaanko tässä tietoisesti harhaan päätöksentekijöitä? Tiedossa pitäisi olla varsin tuore Metsähallituksen yhtiöittämisesitys, joka vedettiin pois siksi, että Destia-päätös ei sovellu ohjenuoraksi myös viranomaistehtäviä suorittavaan organisaatioon.

Esitän näihin perusteluihin viitaten, että valtuusto päättää hylätä esityksen MetropoliLab-liikelaitoksen toiminnan siirtämisestä perustettavalle osakeyhtiölle.

(Valtuusto hyväksyi yhtiöittämisen äänin 75 – 4.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »