Lasten ja nuorten psykiatristen palvelujen parantaminen

Lasten ja nuorten lisääntyneissä mielenterveysongelmissa näkyvät 90-luvun laman laskut ja yhteiskunnan koveneminen. Joka viides lama-ajan lapsi on nyt nuorena joutunut turvautumaan psykiatriseen erikoissairaanhoitoon tai syömään psyykenlääkkeitä.

Täällä valtuustossa on tehty useita päätöksiä lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja palvelujen edistämiseksi. Jotain on saatu aikaankin ja jonot ovat hieman lyhentyneet. Mutta lapset joutuivat silti viime vuonna odottamaan psykiatrian palveluissa ensimmäistä käyntiä keskimäärin 35 vuorokautta ja nuoret 23 – 32 vuorokautta. Nämä ovat liian pitkiä aikoja.

Näistä valtuustolle esitetyistä selvityksistä ilmenee, että HYKS:n arvion mukaan palvelujen tarve ja kysyntä kasvaa. Lähetteiden määrä kasvoi lasten psykiatriassa viime vuonna noin 7 prosenttia. Kustannuksina tämä tarkoittaa vuodessa miljoona euroa. Arvioista, vaikka ne onkin aika kauniisti voi lukea, että hoitojaksojen lyhentämisen ja palvelujen tehostamisen tie on kuljettu loppuun, ja pitää varata palveluihin lisää resursseja.

Näissä HYKS:n seurantaraporteista ilmenee, että hoitoketjujen jatkuvuudessa on edelleen ongelmia. Siksi olisikin tärkeä saada HYKS:n palvelujen lisäksi tietoja siitä, mikä on kaupungin omien perusterveydenhuollon palvelujen tilanne. Esimerkiksi koulujen, etenkin ammatillisten oppilaitosten terveydenhuollon resurssien riittämättömyydestä kuulee paljon huolestuttavia tapauksia.

Päihteiden käytöllä vakavasti oirehtivien nuorten palveluissa kaupunki on vahvistamassa omaa nuorisoasematoimintaa. Tämä on hyvä asia. Samaan aikaan ollaan kuulemani mukaan kuitenkin supistamassa ja hajottamassa lasten ja nuorten rikosilmoitustilanteissa palvelutarpeita selvittävää nuorisoryhmää. Kysynkin apulaiskaupunginjohtaja Rädyltä, onko hän tietoinen näistä tiedot Perhe- ja sosiaalipalvelut osastolla valmisteltavista muutoksista ja palvelevatko ne rikosten kautta oirehtivien lasten ja nuorten tarpeita?

Lopuksi Lapinlahden sairaalan alueesta, jonne on pitänyt peruskorjata tiloja muun muassa nuorten päihteiden käyttäjien psykiatrian hoitoyksikölle. Rahatkin peruskorjauksiin on päätetty myöntää jo kaksi vuotta sitten, mutta korjausta on lykätty ja nyt tämä poikkeuksellisen hieno, ja erityisen hyvin psykiatrian palveluihin sopiva sairaala-alue uhkaa joutua myyntiin. Tässä ei ole kyse vain rahasta, vaan asioiden tärkeysjärjestyksestä – miten tärkeänä pidämme lasten ja nuorten hyvinvointia.

Puheenvuoro on julkaistu myös Yrjö Hakasen blogissa.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »