Lapsiperheiden palvelut kaupan aukilolon laajetessa

Kaupan aukioloaikojen laajeneminen joulukuun alusta lukien lisää lasten iltahoidon, viikonloppu- ja ympärivuorokautisen hoidon tarpeita.  Eduskunnan hyväksymän lain mukaan vähittäiskaupan pienet myymälät voivat olla avoinna vaikka 24 tuntia kaikkina viikonpäivinä.  Isommat marketit ja kauppakeskukset saivat oikeuden olla avoinna sunnuntaisin ympäri vuoden, eräitä juhlapyhiä lukuun ottamatta.


Kaupan alan lausuntojen perusteella näyttää todennäköiseltä, että suurin osa vähittäiskaupoista laajentaa aukioloaikoja. Iltatyö, yötyö ja viikonlopputyö lisääntyvät.  Muutos vaikuttaa kaupan lisäksi muun muassa kuljetuksiin ja elintarviketuotantoon.

Suuri osa vähittäiskaupan työntekijöistä on lapsiperheiden vanhempia.  Yksinhuoltajien osuus lapsiperheistä on keskimäärin viidesosa. 

Helsingillä on yhdeksän ympärivuorokautista päiväkotia ja kuusi iltatoimintapäiväkotia.  Kaupan aukioloaikojen sijoittuminen entistä enemmän viikonloppuihin ja iltoihin lisää näiden palvelujen tarvetta.  Eduskunnan talousvaliokunnan kuulemien asiantuntijoiden mukaan vanhempien yö- ja viikonlopputyö vaikuttaa kielteisesti etenkin pieniin lapsiin.  Siksi on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota järjestettävän hoidon laatuun.

Pienten lasten päivähoidon ohella ilta-, yö- ja viikonlopputyön laajeneminen lisää todennäköisesti tarvetta myös eräiden muiden palvelujen, kuten nuorisotoimen, kirjastojen, joukkoliikenteen tarjoamiseen iltaisin ja viikonloppuisin.  Päivähoidon ja muiden palvelujen lisääminen iltaisin, öisin ja viikonloppuisin kasvattaa henkilöstömenoja. Se edellyttää myös yhteistyötä ja sopimista näihin palveluihin tarvittavien kaupungin työntekijöiden kanssa.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunginhallitus selvittää pikaisesti, miten kaupunki vastaa kaupan aukioloaikojen laajenemisesta aiheutuviin päivähoidon ja muiden palvelujen tarpeiden lisääntymiseen, osoittaa tähän riittävät määrärahat ja tiedottaa palvelujen tarjonnan laajentamisesta muun muassa vähittäiskaupan työntekijöille.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »