Lapinlahden sairaala myyntihanke peruttava

Vuonna 1841 valmistunut Lapinlahden sairaala puistoineen on tärkeä, kaikille avoin mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteisöllisen kansalaistoiminnan keskus – mutta kaupunki on irtisanonut sen vuokrasopimukset ja aikoo myydä rakennukset.

Hyvinvointia vai bisnestä?

Helsingin kaupungin kiinteistöistä vastaaville johtajille Lapinlahden sairaala on 2000-luvulla ollut ensisijassa mahdollinen kiinteistöbisneksen kohde.

Ensin kaupunki lopetti yhdessä HUS-sairaanhoitopiirin kanssa psykiatrian sairaalatoiminnan Lapinlahdessa syksyllä 2008 asukkaiden ja mielenterveysalan toimijoiden laajasta vastustuksesta piittaamatta.

Tilojen säilyttämisestä ja kunnostamisesta mielenterveyspalvelujen käytössä tehtiin sen jälkeenkin lukuisia esityksiä, mutta kiinteistöviraston tilakeskus ei niitä halunnut toteuttaa. Se on jatkuvasti halunnut myydä rakennukset ja kaavoittaa puistoon myös uutta rakentamista.

Poliittisten päättäjien vastuu

Kiinteistöhallinnon ohella iso vastuu on ollut kaupungin budjettiratkaisuista sopineilla poliittisilla ryhmillä. Ne jättivät Lapinlahden kohtalon kiinteistöbisneksen käsiin hyväksymällä johtavien virkamiesten esitykset, joissa Lapinlahden sairaalan kunnostaminen jätettiin vuosi toisensa jälkeen pois investointiohjelman peruskorjauskohteista ja asettamalla kaupungin kiinteistöille markkinaehtoisia tuottotavoitteita.

Laiminlyömällä vuosia rakennusten kunnossapitoa kaupungin tilakeskus ajoi alalle tyypilliseen tapaan rakennuksia sellaiseen kuntoon, että niiden peruskorjaus saatiin näyttämään kalliilta. Samaan aikaan kun kaupunki ja tilakeskus tekivät jatkuvasti satojen miljoonien voittoja niiden johtajat selittivät, ettei kaupungilla ole muka varaa peruskorjata Lapinlahtea.

Tilakeskuksen pitkään tyhjillään pitämiin sairaalan tiloihin saatiin 2015 alkaen elämää, kun kansalaisjärjestöt hankkivat muun muassa Ely-keskukselta ESR-rahoitusta toiminnalle ja ryhtyivät talkoovoimin kunnostamaan tiloja. Lapinlahden Lähde ja osuuskunta Tilajakamo kokosivat mielenterveys- ja kulttuurialan toimijoita kehittämään sairaalan alueesta mielen hyvinvoinnin, kulttuurin ja yhteisöllisen toiminnan paikkaa.

Sairaalan ja puiston myyntihanke

Kaupungin suhtautuminen tähän toimintaan on ollut koko ajan kaksijakoista. Yhtäältä Lapinlahden toimijoille on annettu Kulttuuriteko-palkinto ja vapaaehtoistoiminnan palkinto. Mutta samaan aikaan apulaispormestari Anni Sinnemäen johtama kaupunkiympäristötoimiala on jatkanut määrätietoista Lapinlahden sairaalan myynnin valmistelua.

Lapinlahden kansalaistoimijoiden vuokrasopimusten irtisanominen on jatkoa tälle linjalle, jonka kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi joulukuun alussa. Lautakunnan yksimielisen päätöksen mukaan sairaalalle ja sitä ympäröivälle puistolle haetaan ostajaa tai vuokraajaa ideakilpailulla alkavan vuoden 2019 aikana. Lautakunnan päätös mahdollistaa samalla lisärakentamista alueelle. Myös suojeltujen rakennusten sisäosiin saa tehdä liiketoimintaan liittyviä muutoksia. Lautakunta halusi säilyttää puiston avoimessa virkistyskäytössä ja alueella elävän harvinaisen kirvelilaattakoin elinympäristöt, mutta mielenterveys-, kulttuuri- ja kansalaistoiminnan jatkumista ei turvattu.

Tilakeskuksen ehdotus sopimuksen jatkamisesta kiinteistön myyntiin asti 150 % korotetulla vuokralla oli köyhille kansalaistoimijoille esitettynä käytännössä jo sama kuin tarjouksen hylkäämistä nyt seurannut irtisanominen.

Korotusta perustellaan sillä, että nykyiset vuokrat ovat alhaiset verrattuna alueen muuhun vuokratasoon. Tämä on tietoista harhaanjohtamista. Lapinlahden sairaala on ainutlaatuinen kulttuurihistoriallinen arvorakennus. Ei ole olemassa kohteita, joihin sen vuokria voisi verrata. Lisäksi vuokralaisille on jätetty kiinteistön kunnossapitoon liittyviä tehtäviä, jotka normaalisti kuuluvat omistajan vastuulle.

Tässä kuvastuu tilakeskuksen (ja laajemminkin kaupunkiympäristötoimialan) nykyinen kaksoisrooli markkinaehtoisuuteen vetoavana ja yhtä aikaan ylimielistä virkavaltaista sanelua harrastavana. Samalla se kertoo, ettei tilakeskuksella ole mitään tarkoitusta valmistella kiinteistön myyntiä tai vuokraamista tavalla, jossa nykyinen toiminta tiloissa jatkuisi miltään osin.

Yrjö Hakanen

Myyntihanke syytä perua

Toivottavasti kaupunkiympäristölautakunta puuttuu asiaan ja vuokrasopimusten irtisanominen perutaan.

Kun on selvästi nähtävissä, että Lapinlahden sairaalan alueen myynti tai vuokraaminen uhkaa lopettaa yhteisöllisen mielenterveys- kulttuuri- ja kansalaistoiminnan Lapinlahden sairaalassa ja nakertaa osan sen puistosta, on syytä lopettaa ideakilpailun valmistelut alkuunsa ja palata alueen kehittämiseen kaupungin omistuksessa ja yhteistyössä Lapinlahden sairaalan nykyisten toimijoiden kanssa. Kiinteistöbisneksen voittojen tavoittelun sijasta kaupungin pitäisi tukea ihmisten hyvinvointia.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »