Länsimetron kulujen nousulle stoppi – automaattimetro oli virhe

Helsingin metro toimii hyvin ja länsimetro on tarpeen, mutta länsimetron ja automaattimetron hankinnat ovat sarja toinen toistaan seuranneita virheitä.
 
Helsingin osuudet länsimetron kustannukset ovat nousseet alkuperäisestä hankesuunnitelmasta suunnittelun osalta 56,5 prosenttia, rakentamisen osalta 56,5 prosenttia, tunnelin louhinnan osalta 33 prosenttia ja asemien rakentamisen osalta 18 prosenttia. Automaattimetron hintalappu on noussut jo yli 100 prosenttia siitä, mitä valtuustolle aikoinaan esitettiin.
 
Länsimetrohankkeen hinta on noussut jo 985 miljoonaan. Helsingin maksuosuus on noussut 144 miljoonasta lähes 220 miljoonaan euroon. Eivätkä näihin lukuihin sisälly vielä automaattimetron kulunvalvonnan kaikki riskit, puhumattakaan Länsimetron ja Siemensin oikeusjutusta mahdollisesti aiheutuvista laskuista.
 
Ymmärrän, että isoissa hankkeissa voi tulla joitain yllätyksiä. Mutta ei Helsingin seudun kallioperä ole tämän hankkeen aikana mihinkään muuttunut. Laituriovien ongelmista varoitettiin julkisuudessa jo silloin kun automaattimetroehdotusta käsiteltiin, itsekin siteerasin niitä vastustaessani automaattimetrohanketta. Paloviranomaiset eivät oman ilmoituksensa mukaan ole tiukentaneet vaatimuksiaan, kuten apulaiskaupunginjohtaja Sauri väitti. Paloviranomaisten vaatimuksia ei vain otettu aluksi vakavasti.
 
Puuttuuko osaamista, valvontaa vai annetaanko yritysten vedättää urakkahintoja ylös?
 
HKL-liikelaitoksen johtokunnan enemmistö on todennut länsimetron kustannusten seurannan kuuluvan konsernijaostolle. Konsernijaosto ei ole kuitenkaan pöytäkirjojensa mukaan ryhtynyt esimerkiksi näiden tämän vuoden alun uusien talouslukujen johdosta mihinkään toimenpiteisiin. Myös kaupunginhallitus on tyytynyt vain siunaamaan kustannusten nousun.
 
Onko siis niin, että metron suosion varjossa voivat suunnittelijat, rakentajat ja laitetoimittajat ylittää budjetit yli puolella, jopa kaksinkertaisesti eikä kenenkään tarvitse kantaa siitä vastuuta ja kaikki menee veronmaksajien “piikkiin”?
 
Esitän, että valtuusto hyväksyy seuraavan ponnen: Kaupunginvaltuusto edellyttää, että kaupunginhallitus ryhtyy toimiin sen varmistamiseksi, että uusia ylityksiä ei enää pääse tapahtumaan länsimetron kustannusosuudessa.
 
(Kaupunginvaltuustossa 12.3.2014. Ponsiesitystä kannatti Pekka Saarnio VAS, valtuusto torjui ponnen äänin 28 – 1 – 55.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »