Lähipalvelujen lopettamislistat haudattava

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen esittää helsinkiläisten lähipalvelujen rajua karsimista. Pajunen vetoaa tarpeeseen säästää. Helsingin kaupungilla ei ole kuitenkaan mitään perusteltua syytä säästää lähipalveluissa.


Helsingissä ei ole mitään taloudellista tarvetta lopettaa li 80 lähipalvelujen toimipaikkaa. Kaupungilla on aiempien vuosien ylijäämiä pankkitileillä ja kassavaroissa lähes 830 miljoonaa euroa (Helsingin talouden seurantaraportti 3/2009). Helsingin Energian ennustetaan tuottavan liikevoittoa tänäkin vuonna 250 miljoonaa. Kaupungilla on enemmän lainasaatavia kuin velkaa.

Koulujen, terveysasemien, kirjastojen, päiväkotien, nuorisotalojen ja muiden lähipalvelujen lopettaminen ei edes tuo Pajusen lupaamaa yli 10 miljoonan euron ”säästöä”. Tilat ovat lähes poikkeuksetta kaupungin omistamia. Kaupungin virastot ja laitokset maksavat tiloista roimasti omakustannustasoa korkeampaa ns. sisäistä vuokraa kiinteistövirastolle. Ainakaan kaikille näistä tiloista ei löydy noilla hinnoilla vuokralaisia.

Kaupungin strategioiden mukaan palveluja pitäisi kehittää asukaslähtöisesti, eriarvoisuutta vähentäen ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia lisäten. Kaupunginjohtajan esitys on jyrkässä ristiriidassa näiden periaatteiden kanssa. Lähipalvelujen karsiminen vaikeuttaa etenkin lapsiperheiden, vanhusten, työttömien ja muiden vähävaraisten asemaa. Se lisää eriarvoisuutta ja laman laskuja, joita voidaan joutua maksamaan vielä pitkään.

Pajusen johdolla valmisteltu esitys on osa kokoomuksen ajamaa politiikkaa, jolla pyritään supistamaan julkisia palveluja yksityisten palvelumarkkinoiden hyväksi ja rikkaiden verotuksen keventämiseksi. SKP ja Helsinki-listat vastusti lähipalvelujen karsimisen linjaa jo keväällä valtuuston strategiaohjelmasta päätettäessä. Budjettikäsittelyssä esittimme 2 miljoonan lisämäärärahaa lähikirjastojen toiminnan turvaamiseksi ja kirjastojen aineistohankintoihin.

SKP:n ja helsinki-listojen ryhmä vetoaa muihin valtuustoryhmiin lähipalvelujen pelastamiseksi ja palvelujen lopettamislistojen hylkäämiseksi. Kyse on kaiken kaikkiaan siitä, keitä varten kaupunki on olemassa. Johdetaanko kaupunkia kuin yksityistä voittoa tavoittelevaa konsernia? Vai kuuluuko asukkaiden ääni päätöksenteossa?

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »