Kaupunginhallituksen budjettisopu hajosi

Sosialidemokraatit irtaantuivat ensi kertaa miesmuistiin Helsingin budjettisopimuksesta. SDP:n ryhmälle on syytä nostaa hattua siitä, että se ei hyväksynyt toimeentulotuen ja palvelujen alibudjetoimisen jatkamista. Erikoista uudessa tilanteessa on se, että Vasemmistoliitto puolestaan meni mukaan kokoomuksen johdolla tehtyyn budjettisopimukseen.

Julkisuudessa on  harhaanjohtavasti esitetty, että budjettineuvottelujen tuloksena menot kasvavat. Todellisuudessa neuvotteluissa lisättiin noin 30 miljoonaa euroa kaupunginjohtaja Jussi Pajusen esitykseen, joka tähtäsi yli  70 miljoonan menoleikkauksiin.

Todellista menoleikkausten määrää on julkisuudessa kaunisteltu sillä, että vertailuissa ei ole otettu huomioon palkankorotuksia (edes jo sovittuja Tehyn korotuksia), kustannusten nousua eikä tämän vuoden budjetin menoylityksiä. Alibudjetoinnin takia esimerkiksi sosiaaliviraston menot ylittävät tämän vuoden budjetin lähes 60 miljoonalla eurolla.

Positiivista budjettisopimuksessa on toimeentulotuen lakisääteisten menojen eriyttäminen muusta sosiaaliviraston budjetista, jolloin toimeentulotuen menojen kasvu ei vaikuta suoraan muiden sosiaalipalvelujen resursseihin. Lisäksi neuvotteluissa on lisätty päivähoitopaikkoja (vaikka ei vieläkään tarvetta vastaavasti) ja luovuttu Pajusen esittämästä lastensuojelupaikkojen vähentämisestä sadalla.

Sen sijaan pitkäaikaisairaanhoidon paikkojen vähentäminen 150:llä sisältyy edelleen budjettiesitykseen. Muuhun vanhustenhoitoon ja omaishoitoon tehdyt pienet lisäykset eivät korvaa huonokuntoisten vanhusten hoitopaikkojen vähenemistä, puhumattakaan hoitopaikkojan kasvavan tarpeen kattamisesta.

Budjettisopimuksessa on sitouduttu jatkamaan palvelujen “rakenteellisia uudistuksia”, mikä uhkaa erityisesti lähipalveluja. Samoin on sovittu palveluseteleiden käytön laajentamisesta, joka lisää eriarvoisuutta, kun omarahoitus ratkaisee yhä useammin palvelujen saannin ja laadun.

Budjettilinjaa kuvaa se, että työllisyysrahoihin esitetään suunnilleen sama summa kuin viime vuonna, vaikka työttömyys on sen jälkeen dramaattisesti lisääntynyt. Kaiken lisäksi budjettisopimus edellyttää kaupungin henkilöstön vähentämistä siten, että eläkkeelle ja muihin tehtäviin siirtyvien tilalle ei palkata yhtä montaa uutta työntekijää.

Erikoisinta budjettisopimuksessa on koko lähtökohta palvelujen ja työpaikkojen karsimisesta juuri kun niiden tarve muun muassa laman, työttömyyden ja väestön ikääntymisen takia kasvaa.Etenkin, kun kaupungilla on pankkitileillä ja muissa kassavaroissa noin 870 miljoonaa euroa. Kaikista menoleikkauksista voitaisiin luopua supistamalla kassavaroja vain noin kymmenesosalla.

Oma lukunsa on Vasemmistoliiton rooli. Eduskunnassa Paavo Arhinmäki ja kumppanit esiintyvät vasemmistolaisen oppositiopolitiikan puolesta, mutta kun SDP pyrkii toteuttamaan samaa linjaa myös kunnallispolitiikassa, Vasemmistoliitto sopii kokoomuksen ja vihreiden kanssa porvarihallituksen ajaman leikkauspolitiikan toteuttamisesta myös Helsingissä.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »