Kauppatorin kehittaminen ja käsityöläisten toripaikat

Kauppatori on Helsingin nähtävyyksiä. Sieltä haetaan jotain sellaista, mitä turistit eivät muualta löydä. Tällainen yhdistelmä kalatorista käsityöläistuotteisiin kaupungin paraatipaikalla on harvinainen. 

Teknisen palvelun lautakunnan lausunnossa viitataan siihen, että torin pitääkin näyttää torilta. Olen tästä samaa mieltä. Kauppatoria ei kannata yrittää muokata liian fiiniksi, eikä myöskään torikauppialle liian kalliiksi. Kiseleffin talon uudistamisen epäonnistuneet kokemukset kannattaa pitää mielessä.

Valtuutettu Asko-Seljavaaran aloitteessa nostetaan torin myyntikojujen lisäksi se, että Kauppatori on muuttumassa turistirihkaman myyntialueeksi. Tästä asiasta ovat ilmaisseet huolensa myös Kauppatorin käsityöläiset.

Kauppatorilla on perinteisesti myyty elintarvikkeiden, kukkien ym ohella itse tehtyjä käsitöitä. Turisteille se on ollut eräs torin vetonaula. Sen jälkeen kun toritoiminta siirtyi Tukkutorin hoidettavaksi, on ns. päiväpaikkoja alettu vuokrata myös muille kuin itse tehtyjen käsityöläistuotteiden myyjille. Sinne on alkanut tulla niitä samoja tehdasmaisesti valmistettuja tuotteita, joita turisteille myydään ympäri maailmaa. Kun niitä on myyty turisteille käsityöläistuotteina, se on herättänyt epäilyksen myös aitojen käsityöläistuotteiden päälle.

Teknisen palvelun lautakunnan lausunnossa esitetään, että torin ilmeen kehittämistä selvitetään työryhmässä, jossa olisi myös torikauppiaiden edustus. Myös käsityöläiset ovat halunneet neuvotella Tukkutorin ja lautakunnan edustajien kanssa käsityöläispaikkojen vuokraamisen pelisäännöistä, mutta asiassa on yhä epäselvyyksiä ja ongelmia.

Ehdotan seuraavaa pontta: Hyväksyessään kaupunginhallituksen aloitevastauksen valtuusto pitää tärkeänä neuvottelujen käymistä myös kauppatorin käsityöläisten kanssa käsityöläispaikkojen vuokraamisen periaatteista niin, että näillä paikoilla myydään käsin tehtyjä, muita kuin tehdasmaisesti valmistettuja tuotteita.

(Valtuusto hyväksyi esityksen äänin 62 – 2, tyhjää 16).

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »