Kalasataman terveysasema ei saa tarkoittaa muiden lakkauttamista

Sosiaali- ja terveystoimen palveluverkko on joutunut Kalasataman alueen kiinteistöhankkeissa kummalliseen rooliin. Uuden sosiaali- ja terveysaseman paikkaa on heitelty Kalasataman suunnitelmissa ilmeisesti kohtuuttoman ison urakan itselleen ahnehtineen SRV-yhtiön rahoitusongelmien mukana paikasta toiseen. Aluksi sosiaali- ja terveysaseman piti tulla metroaseman päälle, nyt se tulee vähän matkan päähän siitä.

Samalla tätä kaavaesitystä on valmisteltu tilanteessa, jossa sosiaali- ja terveystoimen palveluverkkoa koskevat suunnitelmat ovat herättäneet laajasti huolta terveysasemien, neuvoloiden ja muiden lähipalvelujen rajusta vähentämisestä. Nyt käsiteltävään kaava koskee sosiaali- ja terveysaseman rakentamista, vaikka sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee vasta vajaan kahden viikon kuluttua palveluverkkoa koskevan suunnitelman.

Kalasataman sosiaali- ja terveysasemalle on esitetty siirrettäväksi Kallion, Vallilan ja Herttoniemen terveysasemat. Tämä on herättänyt laajaa vastustusta. Myös sote-viraston kyselyissä 75 – 80 prosenttia helsinkiläisistä haluaa säilyttää peruspalvelut lähipalveluina. Tällä asemakaavaehdotuksella ei ratkaista eikä pidä sitoutua millään tavalla, edes välillisesti nykyisten terveysasemien, neuvoloiden ja muiden peruspalvelujen verkoston karsimiseen ja keskittämiseen.

Helsingissä on kuitenkin tarvetta laajentaa sosiaali- ja terveyspalveluja. Siihen mennessä kun tämä rakennus ehkä valmistuu, kasvaa Helsingin asukasmäärä nykyvauhdilla lähes 40 000:lla. Osa tästä kasvusta tulee Kalasataman lähialueella.

Kalasataman rakennus voisi olla myös mahdollinen pilottihanke perhekeskukselle, jota on kyseenalaisin perustein ajettu Kallion nykyisen terveysaseman tiloihin. Perhekeskuksen varjolla ei pidä kuitenkaan lopettaa neuvoloita lähipalveluina. Lisäksi on syytä varmistaa esteettömät joukkoliikenneyhteydet, perille asti, ei vain metroasemalle.

Esitän, että valtuusto hyväksyy seuraavan ponnen: Hyväksyessään asemaakaavan muutoksen valtuusto edellyttää, että kaupunginhallitus selvittää mahdollisuudet sijoittaa rakennukseen perhekeskus ja muita sote-palveluja. Samalla valtuusto toteaa, että kaavamuutoksella ei oteta kantaa sen puolesta, että esimerkiksi Kallion, Vallilan ja Herttoniemen terveysasemien toiminta siirrettäisiin Kalasatamaan.

(Hakasen ponsiesitystä kannatti Tuomo Valokainen, mutta se hylättiin äänin 7 – 37, tyhjää 39.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »