HKL:n lippujen hinnat alas – ja ylös

Yrjö Hakanen, SKP & Helsinki-listat

– 1.4.2009 kaupunginvaltuustossa

 

On hyvä asia, että vihdoinkin otetaan valtion tuella askeleita joukkoliikenteen lippujen hintojen alentamisessa. Tähän suuntaan on syytä jatkaa myös kaupungin ensi vuoden budjettia valmisteltaessa.

 

On hyvä, että vihdoinkin otetaan valtion tuella askeleita joukkoliikenteen lippujen hintojen alentamisessa. Tähän suuntaan on syytä jatkaa myös kaupungin ensi vuoden budjetin valmistelussa.

Hintojen alentamisen lisäksi tarvitaan lisää vuoroja ja investointeja joukkoliikenteeseen. Valtion panostusta tarvitaan erityisesti suurempiin hankkeisiin, kuten Raide-Jokerin toteuttamisen aientaminen. Johtopäätöksiä tarvitaan myös kaupungin bussiliikenteen kilpailuttamisen ja yhtiöittämisen kielteisistä kokemuksista, jotka näkyvät muun muassa Helsingin Bussiliikenne Oy:n ongelmissa.

Tariffien alentaminen on tärkeä keino edistää joukkoliikenteen käyttöä. Tässä kaupunginhallituksen esityksessä hintojen alennus koskee kuitenkin vain niitä, jotka jo ovat joukkoliikenteen säännöllisiä käyttäjiä tai joilla on ainakin arvolippu. Sen sijaan kertalippujen hintoja esitetään nostettavaksi.

Kertalippujen korotuksella voi olla joissain tapauksissa arvo- tai kausilipun hankintaan kannustava vaikutus. Mutta kertalipun hinnan nostamisella on varmasti myös päinvastaisia vaikutuksia. Se ei anna joukkoliikenteestä edullista kuvaa esimerkiksi niille autoilijoille, jotka eivät yleensä käytä joukkoliikennettä.

Tässä kaupungissa on myös niitä, joiden elämäntilanne on sellainen, että yhdeksän euron matkakortin hankkiminenkin on iso raha. Heille tämä esitys tietää kertalipun hinnan nousua 13,6 prosentilla. Tariffipolitiikassa pitäisi ottaa huomioon myös sosiaaliset ja oikeudenmukaisuuden periaatteet, etenkin nyt kun työttömyys ja asunnottomuus lisääntyvät.

Kertalippujen korotusta on perusteltu myös sillä, että näin vähennetään lippujen ostamista kuljettajilta ja nopeutetaan liikenteen sujumista. Jos on tästä kyse, niin miksei kertalippujen myynnille järjestetä lisää paikkoja muualle?

Matkailijalippujen hintojen nostaminen yli 13 prosentilla puolestaan on asia, joka ei ainakaan paranna kuvaa Helsingistä ympäristöystävällisenä kaupunkina.

Kertalippujen hintojen korotusta perustellaan esityksessä sillä, että näin yhdenmukaistetaan tariffit Espoon ja Vantaan kanssa. Jos tätä logiikkaa noudatetaan, on jatkossa tulossa korotuksia myös arvo- ja kausilippuihin kun päätösvalta lippujen hinnoista siirtyy valtuustolta pääkaupunkiseudun kuntien joukkoliikenneyhtymälle.

Esitän, että valtuusto päättää hyväksyä kaupunginhallituksen esityksen Helsingin sisäisen tariffin tarkistamisesta 1.5. lukien siten muutettuna, että aikuisten ja lasten kertalippujen ja matkailijalippujen hintoja ei koroteta.

 

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »