Juha-Pekka Väisänen: Helsinki tarvitsee radikaalia kultturipolitiikkaa

 

Kulttuuripolitiikka Helsingissä on kehitysmaatasolla tai sitä ei yksinkertaisesti ole.

Taiteilijoiden toimeentulo, työhuonekysymykset ja taiteilijoiden ja kulttuurityöntekijöiden rooli niin kaavoituksessa,rakentamisessa kuin ihmisten arjessa on tietoisesti jätetty markkinoiden hoidettavaksi.

Me kaikki taiteilijat ja varsinkin tanssijat ja kuvataiteilijat tiedämme varsin hyvin, että nykyinen kulttuuripolitiikka tarkoittaa työttömyyttä ja köyhyyttä.

NYT kaupungin poliittiset päättäjät säästävät budjetista päivittäin miljoona euroa.

Kaupungin liikelaitosten kuten Helsingin Energian liiketaloudellisia voittoja pitää käyttää ihmisten peruspalveluiden tuottamiseen.

Tämä vihreän oikeiston säästökuuri koskee konkreettisesti meitä taiteilijoita koska olemme pudonneet läpi koko niin sanotun hyvinvointivaltion perusturvaverkoston.

Kokoomuksen aloite taideteosten verohelpotuksista on pelkkää silmälumetta joka vain tähtää entistä suurempiin markkinoihin ja on täysin utopistinen ja konservatiivinen hanke.

Vihreät ovat vaikuttamassa apurahansaajien perusturvaan mikä on hienoa, mutta valta-osa taitelijoista elää köyhyysrajan ala puolella ja koko keskustelu apuroista tuntuu elitistiseltä. Lisäksi parannetaan vain niiden taiteilijoiden asemaa jotka jo ovat voittaneet eli saaneet apurahan.

Nyt tarvitaan radikaaleja avauksia ja siksi vaadin, että Helsingistä tehdään taiteen ja kulttuurin verovapaa-alue. Meidän ei tarvitse hakea mallia Irlannista vaan voimme tehdä oman verovapaan kulttuurivyöhykkeen. Näitähän on maailman sivu erilaisille ylellisyyshyodykkeille, viinalle ja tupakalle niin miksi ei myös kulttuurille ja taiteelle!

Lisäksi Suomeen tarvitaan kattava taitelijapalkkajärjestelmä ja Helsingin kaupunkiin jokaiseen kaupunginosaan kaupunkitaitelija-virkoja sekä tiloja,joita niin nuoret kuin taiteilijatkin voivat ottaa haltuun. Tarvitsemme ns ”Määrittele itse” -tiloja joita asukkaat voivat itse määritellä ja joihin kohdistuu toimintarahaa.

Juha-Pekka Väisänen
käsitetaiteilija
SKP

www.manifesti.fi

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »