Helsingille leikkauslistat?

Myös Helsingin kaupungille ollaan valmistelemassa leikkauslistoja, vaikka kaupungilla on aiempien vuosien ylijäämiä kassavaroina lähes miljardi euroa (ks. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmäpuheenvuoro valtuuston strategiaseminaarissa).

Kaupunginhallitukselle maanantaina esitetyn seuraavan budjetin valmistelun raamin mukaan kaupungin palveluista leikataan ensi vuonna 3 prosenttia eli noin 120 miljoonaa euroa. Henkilöstöä aiotaan vähentää kolmen vuoden kuluessa peräti 3 000 sillä, että eläkkeelle siirtyvien, määräaikaisten tai muuten vaihtuvien työntekijöiden tilalle ei palkata vastaavasti uusia.

Leikkausohjelma osoittaa, että kaupungin johdossa ei ole opittu tai ei haluta ottaa opiksi mitään edellisen laman kokemuksista. Palvelujen ja työpaikkojen karsiminen vain pahentaa lamaa ja lisää sen laskuja.

Kyse on yrityksestä ajaa laman varjolla läpi julkisten palvelujen karsiminen ja heikentäminen. Tätä ideologista lähtökohtaa kuvaa sekin, että leikkauksia perustellaan laskelmilla, joista on jätetty kokonaan pois kaupungin liikelaitosten tuotot, joiden ennustetaan olevan tänäkin vuonna noin 250 miljoonaa.

Kokoomuksen johdolla valmisteltu budjettiraami on osa yksityistämisen politiikkaa, jossa kuntien palveluja karsitaan samaan aikaan kun verovaroista yhä suurempi osa ohjataan mm. palveluseteleillä yksityisen bisneksen tukemiseen.

Kaupunginhallituksessa pöydälle kahdeksi viikoksi jäänyt budjettiraami on rajuudessaan myös haaste asukasliikkeiden ja kunnan ay-väen toiminnalle. Hallituksen osittainen perääntyminen eläke-iän nostamista koskevasta päätöksestä osoitti, että kansalaisliikkeiden ja ay-väen yhteisvoimin voidaan vaikuttaa.

Ranskassa järjestetään tänään laajat lakot ja mielenosoitukset julkisen sektorin määrärahojen leikkaamista vastaan, työntekijöiden palkkojen korottamiseksi ja rikkaiden verotuksen kiristämiseksi. Tästä voisi ottaa meillekin mallia.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »