Bunkkerista tulossa riippakivi

Jätkäsaaren uimahallitiloista on väännetty Helsingissä pitkään. Hanke on nähty erittäin tarpeellisena, koska 20 000 uuden asukkaan kaupunginosaa ei voi jättää ilma toimivia liikuntatiloja. Myös sijoituspaikka on ollut pitkään selvillä, sillä alueella sijaitseva entinen varastorakennus, eli Bunkkeri sopii tarkoitukseen oikein hyvin.

Valtava potti SRV:lle

Hankkeen kompastuskiveksi on tullut sen rahoitus. Kaupunginhallitus ei ole ollut innostunut toteuttamaan tiloja ylimääräisenä rakennushankkeena ja kun se ei mahdu kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla erittäin tiukalle vedettyyn liikuntatoimen investointiohjelmaankaan, on sille lähdetty hakemaan muita ratkaisuja.

Liikuntalautakunnalle 4.2. esitetyssä hankesuunnitelmassa  on yhdistetty uimahallin ja muiden liikuntatilojen rakentaminen asuntotuotantoon ja näin on saatu tarjous SRV:ltä. Yhtiö saa esitetyn sopimuksen mukaan 20 miljoonalla omakseen Bunkkerin tontin ja liikuntatilojen lisäksi rakennusoikeutta asunnoille ainakin 20 200 kerrosneliön verran. Uusien kerrostaloasuntojen hinnat ovat alueella noin 7000 euroa neliöltä, joten SRV saa asunnot myydessään niistä noin 140 miljoonaa. Rakennuskulujen vähentämisen jälkeenkin hankkeesta kertyvät muhkeat voitot.

Liikuntatoimen budjetti kiristyy äärimmilleen?

Paitsi, että sopimus on SRV:lle erittäin edullinen, on se helsinkiläisille liikkujille ja veronmaksajille kallis. Hankesopimuksessa liikuntatoimi sitoutuu maksamaan uimahallin pääomavuokraa, henkilökuntakuluja ja muuta ylläpitoa yhteensä noin 5 miljoonaa vuodessa 25 vuoden ajan. Tästä sopimuksesta ei ole mahdollista irtautua aikaisemmin ja vuokrasopimukseen tulee indeksiehto, joka pitää huolen vuokrasumman jatkuvasta kohoamisesta.

Hankkeen tulorahoituksessa Bunkkerin tiloille on laskettu hyvin korkea tuotto-odotus. Muun muassa pääsymaksuina ja tilavuokrina on saatava perittyä vuosittain 3 miljoonaa euroa. Se on paljon enemmän kuin tällä hetkellä muissa vastaavissa liikuntatiloissa toteutuva, joten sen toteutuminen on epävarmaa.

Pahin vaihtoehto lienee se, että liikuntatoimi sitoutuu 25 vuodeksi sopimukseen, jonka kustannus sille on erittäin optimistisestikin arvioituna vuosittain noin 2, 5 miljoonaa euroa. Summa on niin suuri, ettei se mahdu liikuntatoimen nykyiseen budjettiin. Rahoitus on kerättävä korottamalla liikuntapaikkojen pääsymaksuja tai karsimalla liikuntapaikkoja muualta, ellei kaupunki päätä tehdä huomattavaa korotusta liikuntatoimen budjettiin. Näin ei viime vuosina ole tapahtunut vaan budjettiraamia on jatkuvasti kiristetty.

Lopuksi voi kysyä, miten kaupungilla ei ole varaa korottaa investointikattoaan näin merkittävän hankkeen vuoksi, vaikka sillä on kuitenkin varaa käyttää sama summa vuokrasopimukseen ja lisäksi lahjoittaa SRV:lle valtavat määrät rahaa?

Tiina Sandberg
Liikuntalautakunnan varajäsen

Hankesuunnitelma löytyy tästä linkistä  http://www.hel.fi/static/public/hela/Liikuntalautakunta/Suomi/Esitys/2016/LIV_2016-02-04_LILK_2_El/89AA42A7-7956-41D8-911D-B5F67DC6AE56/Liite.pdf

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »