Johtavatko kaupunkia virkamiehet vai valtuusto?

Uusi kaupunginvaltuusto kokoontui Hyvinkään Sveitsiin kaksipäiväiseen strategiaseminaariin. Jo ennen seminaaria olivat kaupungin johtavat virkamiehet kuitenkin kirjoittaneet valtuustolle 74 sivun strategiaohjelman alkavalle nelivuotiskaudelle.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen johdolla tehty esitys sitoisi valtuuston palvelujen rahoituksen leikkaamiseen ja laajenevaan kilpailuttamiseen, liikelaitostamiseen, yhtiöittämiseen ja yksityistämiseen. Luonnoksen mukaan palvelujen rahoitus rajoitettaisiin kertyvien verotulojen puitteisiin. Palvelujen vuotuisesta rahoituksesta leikattaisiin noin 200 miljoonaa, joka on tuloutettu palveluihin lähinnä Helsingin Energian voitoista.

Samalla valtuusto luovuttaisi pois päätösvallan useista keskeisistä strategisista linjauksista. Valtuuston päätettäväksi ei enää valmisteltaisi vanhuspalveluohjelmaa, ilmasto- ja ympäristöohjelmia, energialinjauksia, henkilöstöstrategiaa, kansainvälistä strategiaa, hankintastrategiaa jne.

Kaupunginjohtaja on muutenkin esiintynyt ikään kuin olisi jonkin liikekonsernin toimitusjohtaja ja valtuusto jonkinlainen yhtiön hallintoneuvosto. Valtuustolta ei ole kysytty mitään, kun Pajunen puuhaa milloin osakkuutta uuden ydinvoimalan rakentamisessa, selvitystä Helsingin ja Vantaan yhdistämisestä, tunnelia Tallinnaan, ökyhotellia kauppatorin edestä suursijoittajalle, HUS:n jakamista jne.

Pääkaupunkiseudun yhteistyöstä tuli jo edellisellä valtuustokaudella keppihevonen, jolla valtuustolta vietiin päätösvaltaa pieneen piiriin. Kaupunginjohtajat sopivat esimerkiksi joukkoliikenteen ja sen lippujen hintojen siirtämisestä pois valtuustojen päätösvallasta.

Alistuuko uusi valtuusto toimimaan johtavien virkamiesten sopimusten kumileimasimena? Tämä nähdään, kun strategiaohjelma, budjettiraamit ja tonttivuokrat tulevat lähiaikoina valtuustoon.

Yrjö Hakanen

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »