Terveyskeskusmaksuja aiotaan korottaa ohi valtuuston ja lautakunnan

Terveyskeskusmaksujen korotukset aiotaan toteuttaa Helsingissä pelkästään virkamiesten hallinnollisena ratkaisuna ilman valtuuston tai terveyslautakunnan käsittelyä. Tämä paljastui, kun Suomen kommunistisen puolueen ja Asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen tiedusteli asiaa terveyslautakunnan sihteeriltä.

Lautakunnan sihteerinä toimiva hallintolakimies Leena Moisander ilmoitti, että maksujen korotukset tulevat voimaan ilman erillistä lautakunnan käsittelyä. Terveyskeskuksen johto katsoo ”maksujen korotusten tulevan voimaan enimmäismääräisinä ilman eri päätöksiä”.

Hakanen kysyi keskiviikkona pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa terveyspalveluista vastaavalta apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkoselta (kok), onko hän hyväksynyt tai jopa ohjeistanut virkamiehet ohittamaan luottamusmiehet asiassa. Kokkonen ei halunnut vastata kysymykseen, mikä osoittaa Hakasen mielestä käsittämätöntä ylimielisyyttä kaupungin ylintä päättävää elintä kohtaan.

Luottamusmiesten sivuuttamislinjan vahvisti kuitenkin vielä tänään uudelleen kirjallisesti maksuasioista terveyskeskuksessa vastaava hallintolakimies Juhani Räsänen.

— Tämä ei voi tapahtua enää asiasta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan tietämättä vaan selvästi hänen alaisuudessaan, Hakanen toteaa.

 

Mihin unohtui terveyserojen kaventaminen?

SKP:n ja Asukaslistan ryhmä vastustaa terveys- ja sosiaalipalvelujen maksujen korotuksia.

— Korotukset ovat ristiriidassa terveyskeskuksen päätavoitteeksi asetetun väestöryhmien välisten terveyserojen kaventamisen kanssa, koska korotukset vaikeuttavat erityisesti pienituloisten asemaa ja lisäävät eriarvoisuutta palvelujen käytössä.

Hakanen muistuttaa siitä, että tilastojen mukaan väestöryhmien väliset terveyserot ovat kasvaneet ja enää alle puolet helsinkiläisistä käyttää kaupungin omia perusterveydenhuollon palveluja.

— Eduskunnan säätämä uusi laki terveys- ja sosiaalipalvelujen maksuista koskee sitä paitsi maksujen enimmäismääriä ja kunnilla on oikeus periä myös pienempiä maksuja.

Hakanen kiinnittää huomiota siihen, että terveyskeskuksen johdon pyrkimys ajaa korotukset läpi ohi lautakunnan ja valtuuston asettaa kyseenalaiseksi myös SDP:n ryhmän keskiviikkona valtuustossa jättämän välikysymyksen, jossa esitettiin valtuustokeskustelua muun muassa maksujen korotuksista luopumisesta.

— Välikysymyksen uskottavuutta tosin nakertaa se, että SDP on itse ollut mukana hyväksymässä kaikki budjettiratkaisut ja aiemmat maksujen korotukset, Hakanen kommentoi.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »