Metropolian AMK:n käytöstä vapautuvien tilojen myynnistä

Useita Metropolian ammattikorkeakoulun käytössä olleita tiloja vapautuu sitten kun Myllypuron kampus valmistuu. Nyt esitetyssä kaupassa on kyse on poikkeuksellisen monia kiinteistöjä koskevasta paketista. Ostajana on investointipankki Merascon Real Estate -yksikkö, joka on erikoistunut kiinteistöjen myynti- ja ostojärjestelyihin. Eli se ostaa voidakseen myydä eteenpäin kalliimmalla.

Kauppa koskee muun muassa vanhaa Teknillisen korkeakoulun päärakennusta Hietalahden torin laidalla, entistä teknillisen opiston rakennusta Kalliossa, sähkötekniikan koulua Albertinkadulla, laboratorioalan tiloja Käpylässä, sosiaalialan oppilaitosta Sofianlehdossa ja Tukholman kadun sairaanhoito-alan oppilaitosta.

Noin 80 miljoonan euron kauppahinnan sanotaan perustuvat kiinteistöjen rakennusoikeuteen. Kerrosneliömetrin hinnaksi tulee vain noin 1 000 euroa. Koska paketissa on hyvin erilaisia tiloja, on hintaa vaikea verrata mihinkään, mutta tässä menee kyllä ainakin osa kohteista ale-hintaan. Tuskin investointipankki olisi muuten kaupasta kiinnostunutkaan.

Moni kiinteistöistä on sellaisia, joihin löytyisi varmasti vuokralaisia. Pitkäaikaisten vuokrasopimusten tuottokin olisi todennäköisesti parempi kuin tämä kauppahinta. Varmasti sitä ei tosin voi tietää, koska tällaista vaihtoehtoa ei ole selvitetty.

Joillekin kohteista löytyy varmaan vaihtoehtoista käyttöä muista julkisista palveluista. Esimerkiksi Tukholmankadun kiinteistön luulisi kiinnostavan HUS:ia tai jotain muuta julkista toimijaa, jos sitä tarjottaisiin vuokralle.

Metropolian uusien tilojen rakentamisen rahoitus voidaan tehdä edullisella lainarahalla, jota voidaan maksaa takaisin pitkäaikaisten vuokrasopimusten tuotoilla.

Asia on syytä palauttaa asian uuteen valmisteluun niin, että selvitetään mahdollisuudet tehdä ainakin osalle kiinteistöistä pitkäaikaiset vuokrasopimukset ja esimerkiksi HUS:n tai jonkun muun kiinnostus vuokrata Tukholmankadun tilat.

– Yrjö Hakanen valtuustossa 11.5.2015

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »