Kohtuutta kaupunginhallituksen palkkioihin

Kuilu kansalaisten ja poliittisten päättäjien välillä on kasvanut. Se näkyy poliitikkojen arvojen ja politiikan asialistojen erkaantumisena useimpien muiden ihmisten arjesta. Politiikassa haetaan yhä useammin mallia talouselämästä. Tämä näkyy myös suhtautumisessa luottamushenkilöiden palkkoihin ja palkkioihin.

Helsingin pormestareille päätetyt palkat ja palkkiot on yleisesti koettu kohtuuttomiksi ja epäoikeudenmukaisiksi. Samaan aikaan kun kunta-alan työntekijöiden palkkoja leikataan, johtajat sopivat toinen toisilleen roimia palkkojen ja palkkioiden korotuksia.

Nyt esitetään kaupunginhallituksen muille jäsenille 9 000 euron vuosipalkkiota, kaupunginhallituksen kokouksista noin 8 000 euroa, valtuuston kokouksista noin 13 000 euroa ja kaupunginhallituksen jaostoista tehtävästä riippuen noin 3 000 – 7 000 euroa. Tähän päälle tulevat vielä palkkiot erilaisista yhtiöistä, kuntayhtymistä ym. Yhteensä hallituksen jäsenet saavat siis noin 35 000 – 40 000 euroa vuodessa jos toimielimet kokoontuvat suunnilleen yhtä usein kuin nykyisin. Ja moni heistä nostaa samaan aikaan kovaa palkkaa kansanedustajan ja muista tehtävistä.

Tämä on se hinta, jolla kaupunginhallituksen pienemmät ryhmät hyväksyivät kokoomuksen, vihreiden ja demareiden sopiman pormestarimallin ja useimpien lautakuntien lopettamisen. Demokratialle tämä on ollut karhunpalvelus. Luottamushenkilöiden määrä vähenee ja palkkiosysteemillä jaetaan valtuusto kolmen kerroksen väkeen: ökypalkkaiset pormestarit, kaupunginhallituksen palkkioeliitti ja rivivaltuutetut. Samalla luottamustoimet etääntyvät siitä, mikä yleisesti koetaan oikeudenmukaiseksi ja kohtuulliseksi – eliitin erityisetujen tavoittelu on korvannut demokratian ideaalit ja eettiset periaatteet.

Ehdotan, että luottamushenkilöiden palkkioesitystä muutetaan niin, että kaupunginhallituksen jäsenten palkkiot pidetään ennallaan. Lisäksi ehdotan ponnen siitä, että valmistellaan seuraaviin kuntavaaleihin mennessä esitys neljän vuoden kuluttua valittavien pormestarien palkkojen alentamisesta kohtuullisemmiksi.

(Valtuuston enemmistö torjui ehdotuksen äänin 82 – 3. Ponsi hylättiin äänin 58 – 15, tyhjää 12.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat08.04.2017 3:41
Helsingin Sanomat jätti pois SKPn ja Helsinki-listojen ehdokkaan pormestarigallupista, julkisti gallupin tulokset kertomatta yhden ehdokkaan poisjättämisestä, kieltätyi korjaamasta virhettä ja kieltätyi julkaisemasta mitään vastinetta.
http://www.tiedonantaja.fi/artikkelit/hs-syrjii-skpn-ja-helsinki-listojen-pormestariehdokasta
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat lisäsi tapahtuman.05.04.2017 21:50
Tervetuloa vaalivalvojaisiin! Jännäämme vaalitulosta, ja musiikkia viihdykkeeksemme esittää V-P Hakkarainen.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 17:19
Mercedes Bentso - Tahdon, eli biisi ihmisoikeuksien puolesta. Maria Malmströmin vaalibileet, numero 990. #eimyytävänä
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:25
Papa Zai Maria Malmström - Helsinki-listat vaalibileissä.
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 15:02
Maksimi Voima Maria Alexandran vaalibileissä. #vote990!
Helsinki-listat
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat05.04.2017 14:51
Maria Aleksandra alias Maria Malmström - Helsinki-listat, numerolla 990 kertoo kenen joukkoon kuulut ja ketä kannattaa uskoa. Ne kävelee sun ylitsesi suoraan taivaaseen!
Helsinki-listat
   View on Facebook
© 2022 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »