Pormestarikavereille junailtiin ökypalkkoja

Valtuuston kokous alkoi uuden puheenjohtaja, Tuuli Kousan johdolla, ja monien sähköiseen kokousjärjestelmään liittyvien ongelmien saattelemana. Sähköisen järjestelmän kaatumisen takia kokous keskeytettiin ensin pari kertaa ja jouduttiin lopulta keskeyttämään kokonaan noin 4,5 tunnin jälkeen. Käsittelemättä jäi listalta vielä 33 asiaa, pääosa niistä valtuutettujen aloitteita.

Opetusvirastossa paljastuneesta huijaus- ja korruptiotapauksesta ei valtuustossa kerrottu ja valtuutetut saivat siitä tiedot median kautta. Tapaus herättää kysymyksen, eikö hankintoja ja niiden tekijää ole valvottu opetusvirastossa vai miten tällainen on voinut jatkua vuosikausia ja viedä koulujen ict-hankintojen rahoista jopa muutamia miljoonia? Vastaavanlaisia valvonnan ongelmia paljastui aiemmin Rakennusvirastossa.

Pormestastareille ökypalkat

Valtuusto hyväksyi äänin 57-22, tyhjää 4 ehdotuksen vaalien jälkeen valittavien pormestareiden palkoista. Pormestari saa 14 000 euroa kuukaudessa + kokouspalkkiot (noin 2 000 – 2 500 e/kk). Apulaispormestarit 10 000 e/kk + kokouspalkkiot. Luottamushenkilöiksi valittaville pormestareille maksetaan siis ainakin yhtä paljon kuin nykyisille virkamieskaupunginjohtajille, vaikka pormestarien tehtävät ovat suppeammat ja virkamiehille kuuluu jatkossakin vastuu asioiden valmistelusta, päätösten esittelystä ja toimeenpanosta. Pormestarien palkat ylittävät roimasti pääministerin ja ministerien palkkatason.

Veronika Honkasalo esitti palkkojen kohtuullistamista 9 000 euroon ja 6 500 euroon. Kannatin tätä, mutta totesin että vähempikin riittäisi, että palkkataso on epäoikeudenmukainen kaupungin pienipalkkaisia työntekijöitä kohtaan ja että valtuutettujen keskuuteen muodostettava huippupalkkainen ammattipoliitikkojen sisäpiiri vääristää koko valtuuston ja lautakuntien työtä.

Ökypalkkojen puolesta äänestivät kokoomus, vihreät, demarit (paitsi 2), muutamat perussuomalaiset ja useimmat RKP:n edustajat (ks. äänestyskartta).

Stadionin lisärahoitus

Stadionin perusparannushankkeen hinta nousee noin 50 miljoonalla, josta puolet tulee kaupungin maksettavaksi. Se hyväksyttiin yksimielisesti. Nostin puheenvuorossani esille muutaman kriittisen kysymyksen.

Keski-Pasilan tornialueen suunnittelu

Valtuuston hyväksyi äänestyksen jälkeen Keski-Pasilan tornialueen suunnittelu- ja toteutuskilpailun järjestämisen linjaukset. Valtavalle 150 000 – 200 000 kerrosneliömetrin alueelle ei kilpailuohjelmassa esitetän lainkaan ara-asuntoja, vain kovan rahan tuotantoa, toimisto- ja liiketiloja. Hanke on yhtä iso kuin Kalasataman Redi. Kysyinkin syntyykö näin isossa hankkeessa todellista kilpailua ja esitin ponnen, joka olisi edellyttänyt selvitystä siitä, miten hanke voidaan toteuttaa useamman urakoitsijan toimesta. Ongelmana hankkeessa on myös se, että alueen tonttimaa – josta kaupunki omistaa aloitusalueella 39 % ja läntisellä alueella 45 % – myydään. On selvää, että nyt tehtävällä kaupalla siitä saadaan vähemmän tuottoa kuin pitkäaikaisella vuokrasopimuksella, koska alueen maan hinta nousee jatkossa huomattavasti.

Kannatin puheenvuorossani VAS:n Dan Koivulaakson esitystä, joka olisi palauttanut asian uuteen valmisteluun niin, että alueelle tulee myös ara-tuotantoa ja tonttimaata ei myydä. Tämä esitys kaatui äänin 67 – 13. Erityisesti vihreiden Tuomas Rantanen yritti selittää, ettei kaupunki muka voi olla myymättä maitaan, koska osan alueesta omistaa valtio, ja että ara-asuntoja ei alueelle voi tulla, koska siitä haluaa korkealaatuista rakentamista! Palautuksen kannalla olivat vain VAS, SKP&Helsinki-listat ja René Hursti.

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö uudessa yleiskaavassa kaavaillun Keskuspuistoon rakentamisen?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat18.03.2017 9:46
Helsingin valtuuston vähän erikoisten sääntöjen mukaan talousarvioaloitteet seuraavan vuoden budjettiin pitää tehdä jo 15.3. mennessä. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on jättänyt 10 talousarvioaloitetta.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat16.03.2017 10:55
Helsinki-listojen sitoutumaton ehdokas Olli Salin on käynnistänyt Helsinkiläisten lähipalvelut turvattava -kuntalaisaloitteen. Siinä vaaditaan, että useimpien palveluiden pitää olla kävelymatkan päässä kotoa. Katso videolta, kun Olli kertoo, mistä on kysymys:

Allekirjoita aloite netissä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3712
#helsinkilistat #eimyytävänä #lähipalvelut #kävelyetäisyydelle

Tänään aloitetta kerätään Myllypuron ostarilla klo 11-12.30, Vuosaaren Mosaaiikkitorilla klo 13-15 ja Roihuvuoren ostarilla klo 15.30-17.30. Tervetuloa juttelemaan ja allekirjoittamaan!
8    View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat16.03.2017 0:13
Rankimman tuomion viranomaisille langetti ehkä Yrjö Hakanen (skp): ”Herää kysymys, onko sen tarkoitus ollut alun perinkin se, että karsitaan hakijoita heidät väsyttämällä”, hän sanoi.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat paikassa Asema-Aukio, Helsinki.15.03.2017 16:33
Helsinki-listojen sitoutumaton ehdokas Olli Salin on käynnistänyt Helsinkiläisten lähipalvelut turvattava -kuntalaisaloitteen. Siinä
vaaditaan, että useimpien palveluiden pitää olla kävelymatkan päässä kotoa. Olli oli tänään Asema-aukiolla kertomassa aloitteestaan.

Allekirjoita aloite netissä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3712

#helsinkilistat #eimyytävänä #lähipalvelut #kävelyetäisyydelle
9 4    View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat jakoi julkaisunsa.15.03.2017 1:05
Sunnuntaina konsertti "Virran partaalla paju" Musiikkiteatteri Kapsäkissä, osana Helsinki-listojen ja SKP:n järjestämään tapahtumaa "Meidän Helsinkimme ei ole myytävänä!".
Kello 17 - 19. Ovet avataan klo 16.30. Vapaa pääsy. Hämeentie 68.
13 1    View on Facebook
© 2017 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »