MedOne aikoo kaapata koko pääkaupunkiseudun yhteispäivystykset
Kaupungin johdon alaisuudessa valmistellaan salaa terveyspalvelujen yksityistämisiä vastoin kaupungin päätöksiä.
Pörssiyhtiö MedOne havittelee itselleen koko pääkaupunkiseudun terveyspalvelujen yhteispäivystystä. Tätä hanketta on jo pohjustettu pääkaupunkiseudun kuntien yhteisessä työryhmässä, joka valmistelee päivystyshanketta MedOnen edustajan, Jarmo Kantosen johdolla.
Päivystyshankkeen projektipäällikkönä toimii Ricardo Menezes, joka on myös kunnallisten yhteispäivystysten konsultointiin ja terveyspalvelujen ulkoistamiseen erikoistuneen Medividan pääomistajia ja Meditalo terveyspalvelut –vuokralääkäriyhtiön toimitusjohtaja.
Helsingin osalta uusia avauksia terveyspalvelujen yksityistämiselle on valmisteltu myös konsulttiselvityksessä, jonka kaupungin terveyskeskuksen johto on tilannut liiketoiminnan konsultointiin erikoistuneelta Via Groupilta. Siinä aiemmin HUS:n varatoimitusjohtajana ja Helsingin terveysviraston hallintopäällikkönä toiminut konsultti Seppo Tuomola esittää 1 – 2 terveysaseman kilpailuttamista osana terveyskeskuksen organisaation ja johtamisen kehittämistä.
Suomen kommunistisen puolueen ja asukaslistan valtuustoryhmä syyttää apulaiskaupunginjohtaja Paula Kokkosta ja terveyskeskuksen toimitusjohtaja Matti Toivolaa omavaltaisesta toiminnasta, jolla he ajavat eriarvoisuutta lisäävää terveyspalvelujen yksityistämistä ja toimivat vastoin kaupungin päätöksiä, joissa terveyserojen vähentäminen on asetettu tärkeimmäksi tehtäväksi.
Valtuustoryhmä vaatii terveyspalveluista vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa ja kaupunginhallitusta pysäyttämään kunnallisten terveyspalvelujen yksityistämiseen tähtäävät hankkeet ja ilmoittamaan selvästi, että Helsinki ei hyväksy terveydenhuollon päivystysten eikä terveysasemien siirtämistä miltään osin yksityisille firmoille.
Pukki kaalimaalla
Pääkaupunkiseudun kuntien terveydenhuollon päivystyshankkeen työryhmän puheenjohtajana toimiva Jorma Kantonen on SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmän mielestä jäävi vetämään hanketta. Kantonen siirtyi vuoden alussa MedOnen palvelukseen valmisteltuaan sitä ennen Vantaan Peijaksen päivystystoiminnan ulkoistamisen MedOnelle. Lisäksi Kantonen on ilmoittanut MediUutisissa (9.5.2008) ajavansa päivystystoiminnan ulkoistamisia niin perusterveydenhuollossa kuin perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystystoiminnassa.
SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmän mielestä myös yhteispäivystyshankkeen projektipäällikkönä toimiva Ricardo Menezes on kuin pukki kaalimaalla. Menezes on valtuustoryhmän saamien tietojen mukaan ajanut työryhmän loppuraporttiin yhteispäivystystoimintojen ulkoistamista. Hän on toisaalta juuri tällaisten toimintojen ulkoistamiseen erikoistuneen yksityisen Medivida-yhtiön pääomistajia ja keikkalääkäriyhtiö Meditalo terveyspalvelujen toimitusjohtajana.
MedOne valtaa markkinoita
MedOnelle on jo siirtynyt kilpailuttamisten kautta Vantaan ja Turun terveyskeskusten päivitystoiminta. Se pyörittää näitä toimintoja kuntien tiloissa. Syksyllä alkaa Keski-Uudenmaan kuntien kunnostamassa Kiljavan sairaalassa MedOnelle ulkoistettu kuntoutustoiminta. Lisäksi MedOne välittää keikkalääkäreitä oman ilmoituksensa mukaan jo noin 300 kuntaan.
MedOne on nykyisin pörssiyhtiö ja osa pohjoismaista Attendo-konsernia, jonka pääomistaja on kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö Industri Kapital. Sijoitusyhtiö on perustellut toimintansa laajentamista tälle alueelle sillä, että julkisten terveyspalvelujen ulkoistaminen on erittäin hyvin tuottava bisnes.
Yksityistäminen pysäytettävä
Terveyskeskusten ja erikoissairaanhoidon päivystystoiminnan ulkoistamishankkeissa on kyse pörssipelureiden häikäilemättömästä yrityksestä kasvattaa voittojaan ihmisten terveyden ja veronmaksajien kustannuksella, syyttää SKP:n ja asukaslistan kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen.
— Terveyspalvelujen laajeneva yksityistäminen johtaa vain siihen, että raha ratkaisee entistä enemmän sen, kuka saa tarvitsemaansa hoitoa, ja siihen, että köyhät jätetään heitteille.
— Kun kunnallisen perusterveydenhuollon palveluja käyttää enää 48 prosenttia helsinkiläisistä, pitäisi kaupungin johdossa hälytyskellojen soida ja panostaa lisää rahaa kaupungin omien terveyspalvelujen kehittämiseen vastaamaan kuntalaisten tarpeita.
Hakanen muistuttaa, että kaupunginvaltuusto ei ole missään vaiheessa antanut valtuuksia valmistella terveydenhuollon päivystystoiminnan tai terveysasemien ulkoistamista ja yksityistämistä.
SKP:n ja asukaslistan valtuustoryhmä jätti asiasta tänään valtuustokyselyn ja vaatii yksityistämishankkeiden pysäyttämistä.
Tapahtumat
Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)
Mitä mieltä?
Blogi
- Missä Stadin ikäohjelman resurssit?
- ”Sitä saa, mitä tilaa”
- Mihin Helsinki kasaa ylijäämää?
- Heka voimistaa vuokrien nousua ja eriarvoisuutta
- Valtuusto puhuu, isot päätökset muualla