Kuka tarvitsee jättivirastoa?

 

Uusi apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ajaa Helsingin sosiaaliviraston ja terveystoimen yhdistämistä jättivirastoksi.  SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä kysyy, kuka ja mihin tarvitsee jättivirastoa, jossa päätösvalta keskittyy pienempään piiriin ja johtavien virkamiesten valta kasvaa?


Uusi apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok) ajaa Helsingin sosiaaliviraston ja terveystoimen yhdistämistä jättivirastoksi. Uuden viraston budjetti olisi yli 2 miljardia euroa. Työntekijöitä olisi 15 000. Nykyisistä sosiaali- ja terveystoimen palveluista lasten päivähoito jäisi erilleen omaksi virastoksi.

Jättivirastoa perustellaan palvelujen ja hoitoketjujen sujuvuuden parantamisella. SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä ei usko hallinnollisten ”laatikkoleikkien” tuovan ratkaisua palvelujen ongelmiin.

– Palvelujen ja hoitoketjujen sujumisen vaikeudet johtuvat ennen muuta siitä, että palveluissa on liian vähän työntekijöitä ja resursseja.

– Esimerkiksi sairaaloiden vuodeosastoilla on monia vanhuksia pitkään vain siksi, että kaupungilla on liian vähän vanhainkotipaikkoja ja palveluasuntoja. Toisaalta kotihoidossa on samasta syystä monia vanhuksia, jotka eivät enää selviydy kohtuudella kotona ja joiden hoitoa vaikeuttaa myös työntekijöiden vähyys.  Eikä kaikkia palveluja pystytä koskaan yhdistämään yhteen ainoaan virastoon – esimerkiksi erikoissairaanhoidosta vastaa HUS, liikuntavirasto kuntosaleista ja liikuntapalveluista jne.

Demokratia hukassa

Jättivirastoa johtaisi Räty apulaiskaupunginjohtajana ja yksi 11-jäseninen lautakunta. Käytännössä tämä tarkoittaa virkamiesten vallan lisääntymistä.

Nykyisin sosiaaliviraston päätöksentekoa johtaa oma lautakunta ja toinen lautakunta terveystointa. Molemmilla nykyisillä lautakunnilla on jo vaikeuksia tuntea ja ohjata kaikkia niiden alaisuudessa nyt olevia palveluja. On selvää, että sosiaali- ja terveystoimen keskittäminen vain yhden lautakunnan alaisuuteen vähentäisi entisestään valtuuston valitsemien luottamushenkilöiden roolia.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä kysyy, kuka ja mihin tarvitsee jättivirastoa, jossa päätösvalta keskittyy pienempään piiriin ja johtavien virkamiesten valta kasvaa? Organisaatiomuutoksella haetaan ”säästöjä” ennen muuta työntekijöiden kustannuksella. Tarkoitus on lisätä työntekijöiden hiostusta ja siirtää ns. tukipalveluja matalammalla palkalla liikelaitoksiin.

Jättivirastoa innolla ajavan kokoomuksen tavoitteena on myös laajentaa kilpailuttamiseen ja palveluseteleihin perustuvaa palvelujen ostamista yksityisiltä firmoilta. Tälle pyritään avaamaan lisää mahdollisuuksia heikentämällä asukkaiden ja luottamushenkilöiden vaikutusmahdollisuuksia.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on vaatinut asukkaiden ja työntekijöiden laajaa kuulemista ennen kuin sosiaali- ja terveystoimen organisaatiomuutoksesta päätetään.

SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä
16.11.2011

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö sen, että Helsingin kerää vuosittain satoja miljoonia ylijäämää, vaikka palveluissa on pulaa resursseista?
×

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

[fts_facebook id=helsinkilistat posts=5 posts_displayed=page_only height=450px type=page]
© 2024 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »