Helsingin lähikoulujen puolesta
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä vastustaa Nurkkatien ja muiden lähikoulujen vähentämistä. Peruskoulut ovat lähipalveluja, joiden tulee sijaita kaikilla alueilla kävelyetäisyydellä. Ryhmä esittää korjattavaksi virheelliseksi osoittautunut päätökset budjettiraamista ja investointikatosta, jotka johtavat lähikoulujen karsimiseen.
Helsingin opetusvirasto esittää taas kerran lähikoulujen tilojen vähentämistä muun muassa Alppilan, Herttoniemen, Käpylän, Puistolan, Suutarilan ja Tapanilan alueilla. Perusteluna vedotaan oppilasmääriä koskeviin ennusteisiin, vaikka alueen asukkaat ja koulujen johtokunnat ovat osoittaneet ne monelta osin kyseenalaiseksi.
Opetusvirasto on lopettamassa ja karsimassa koulutiloja alueilta, joille on muuttanut lisää lapsiperheitä ja joille ollaan suunnittelemassa lisää asuntorakentamista. Esimerkiksi Puistolan Nurkkatien koulun alueella kouluikäisten lasten määrä on opetusvirastonkin käyttämien ennusteiden mukaan nykytasolla ainakin seuraavat kymmenen vuotta.
Kaupunginvaltuustossa on moneen kertaan tehty päätöksiä koulutilojen yhteiskäytön lisäämisestä muiden virastojen, kuten nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntatoimen, sekä erilaisten asukastoimijoiden kanssa. Tällaisista selvityksistä ei ole kuitenkaan esitetty konkreettisia tietoja koulutilojen vähentämisesitysten yhteydessä. Samalla on sivuutettu lähikoulujen merkitys yhteisöllisyydelle ja yhteistyölle asuinalueilla.
Kun kaupunginvaltuusto käsitteli kouluverkon karsimista syksyllä 2011, perusteltiin Nurkkatien ja Puistolan koulujen hallinnollista yhdistämistä muun muassa valinnanmahdollisuuksien lisäämisellä. Samalla vakuutettiin, että hallinnollinen yhdistäminen ei tähtää Nurkkatien koulun lopettamiseen. Nyt valinnanmahdollisuuksia ollaan kaventamassa ja Nurkkatien lähikoulu aiotaan lopettaa. Myös Herttoniemessä valmistellaan koulutilojen karsimista esittämällä Herttoniemen ja Siilitien ala-asteiden hallinnollista lopettamista ja Siilitien tilojen karsimista.
Helsingin asukasmäärän arvioidaan kasvavan lähes 10 000:lla vuosittain ja samalla kasvaa myös kouluikäisten lasten määrä. Koulutilojen vähentämisen varsinaisena syynä onkin kaupunginhallituksen poliittisten ryhmien sopima budjettiraami ja investointikatto, joiden mukaan opetustilojen kokonaismäärän pitää vähentyä vuosittain, vaikka uusille alueille rakennetaan lisää kouluja. Opetusvirasto lähtee jo nyt koulujen käytössä 10 % ylikapasiteetista ja investointikaton takia monia rakentamis- ja peruskorjaushankkeita on lykätty.
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä vastustaa Nurkkatien ja muiden lähikoulujen vähentämistä. Peruskoulut ovat lähipalveluja, joiden tulee sijaita kaikilla alueilla kävelyetäisyydellä. Esitämme, että kaupunginvaltuusto korjaa virheelliseksi osoittautuneen päätöksen investointikatosta, joka pakottaa muun muassa koulutilojen karsimiseen ja ylitäyttämiseen. Koulujen hallinnollisia yhdistämisiä ei saa käyttää kiertotienä lähikoulujen vähentämiseen. Asukkaiden ja koulujen kuuleminen ei saa olla vain näennäinen muodollisuus vaan lasten vanhempien, oppilaiden sekä koulujen johtokuntien ja henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia kouluverkon kehittämisessä tulee lisätä. Helsingin kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen 195 miljoonan euron ylijäämä osoittaa, että lähipalvelujen turvaamiseen on rahaa.
SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmä 16.4.2014
Tapahtumat
Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)
Mitä mieltä?
Blogi
- Missä Stadin ikäohjelman resurssit?
- ”Sitä saa, mitä tilaa”
- Mihin Helsinki kasaa ylijäämää?
- Heka voimistaa vuokrien nousua ja eriarvoisuutta
- Valtuusto puhuu, isot päätökset muualla