Guggenheim-taidemuseohankkeen sopimus hylättävä

Tässä päätöksessä ei ole kyse niinkään suhtautumisesta taiteeseen ja kulttuuriin kuin siitä, onko taide bisnestä ja onko kaupungin tehtävä tukea yksityistä bisnestä vai huolehtia julkisista palveluista ja edistää ei-kaupallista kulttuuria. Samalla on kyse siitä, ohjaavatko Helsingin päätöksentekoa iso raha, lobbarit ja Helsingin Sanomat – vai asukkaiden mielipiteet ja tarpeet.

Valtuusto hyväksyi tässä kokouksessa äsken talousarvion ja lähivuosien taloussuunnitelman, jotka leikkaavat kaupungin taidemuseon, kulttuurikeskuksen, kaupunginmuseon, kirjastojen, koulujen ja muiden palvelujen määrärahoja. Tätä perusteltiin tiukalla budjettiraamilla ja investointikatolla. Mihin rahapula unohtuu, kun puhutaan Guggenheim Helsinki –taidemuseon rahoittamisesta?

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on vastustanut Guggenheim-hanketta alusta alkaen. Emme hyväksy miljonäärien ja suurfirmojen museohankkeen tukemista suoraan ja välillisesti yhteensä yli 200 miljoonalla eurolla – samaan aikaan kun kaupungin omia kulttuuri- ja muita palveluja leikataan.

Guggenheim-sopimusta on perusteltu museon rakentamisen ja matkailijoiden tuomilla euroilla, työpaikoilla ja vaikutuksilla Helsingin vetovoimaisuuteen. Jotta näillä luvuilla olisi joku merkitys, pitäisi tietysti verrata, millainen vaikutus on saman summan käyttämisellä joihinkin muihin rakentamisen, kulttuurin ja matkailun hankkeisiin. Näin ei ole tehty.

Esityksen perustana on usko Guggenheim-brändin vetovoimaisuuteen. Mutta vaikka hanketta on valmisteltu jo kuusi vuotta, ei meille ole vieläkään esitetty mitään konkreettista suunnitelmaa museon näyttelytoiminnasta.

Guggenheim toisi Helsingin kulttuuritarjontaan varmasti merkittävän lisän. Mutta jos talouseliittiin kuuluvat museohankkeen ajajat uskovat noihin arvioihin museon kannattavuudesta, miksi he eivät hoida itse sen rahoitusta yksityisellä pohjalla? Tai miksi Sanoma-yhtiön omistajiin kuuluvat Erkon säätiö ja Rafaela Seppälä, Kone-yhtiön Antti Herlin, Nokian ex-johtaja Jorma Ollila, pankkiiri Göran Ehrnroothin säätiö ja Euroopan rikkaimpiin lukeutuva suursijoittaja Poju Zabludowicz eivät huolehdi itse museon rakentamiseen tarvittavia lainoja ja vakuuksia?

Sijoittajien varovaisuuden ymmärtää, kun katsoo Guggenheimin museohankkeiden kaatumisten listaa 2000-luvulla: New Yorkin toinen museo, Guadalajara Mexicossa, Las Vegas, Rio de Janeiro, Tokio, Bukarest, Hong Kong, Vilna, Taiwan, Salzburg, Berliini ja Abu Dhabi ovat jääneet toteutumatta tai suljettu.

Sopimusehdotus takaa Solomon R. Guggenheim –säätiölle lähes 20 miljoonan tuotot lisenssimaksuina, mutta jättää museon rakentamisen ja toiminnan riskit muille, lähinnä kaupungille. Osa ”yksityisenä” mainostetusta rahoituksestakin on kaupungin takaamaa lainaa, jota ei tarvitse edes maksaa kokonaan takaisin sopimuskauden aikana.

SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä vastustaa esitettyä sopimusta. Mielestämme kaupunki voi sen sijaan osoittaa museolle edullisen tontin, jos Guggenheim-säätiöt vastaavat itse museon rakentamisen ja toiminnan rahoituksesta. Tontti voi olla jokin muukin kuin nyt esitetty. Samalla haluamme lisätä kaupungin taidemuseon ja muun kulttuuritoiminnan rahoitusta. – Ei ole mitään syytä aloittaa kokoomuksen Lasse Männistön täällä esittämää neljättä kierrosta, annetaan kolmannen kerran ratkaista, sanotaan ei Guggenheim-esitykselle.

(Yrjö Hakanen valtuustossa 30.11.2016. Valtuusto hylkäsi Guggenheim-sopimuksen.)

Tapahtumat

Terveisiä päättäjille (klikkaa kuvaa)

Mitä mieltä?

Hyväksytkö uudessa yleiskaavassa kaavaillun Keskuspuistoon rakentamisen?

Blogi

Seuraa meitä Facebookissa

Helsinki-listat

Ajamme asukaslähtöistä demokratiaa, vaadimme rahaa peruspalvelujen säilyttämiseen ja kehittämiseen, vastustamme yksityistämistä, kannatamme joukkoliikennettä. Helsinki on meidän kaupunkimme! Valtuutettu ja varavaltuutetut: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/valtuustoryhmae Muut luottamushenkilöt: http://www.helsinki-listat.fi/index.php/valtuusto/lautakunnat
Helsinki-listat
Helsinki-listat18.03.2017 9:46
Helsingin valtuuston vähän erikoisten sääntöjen mukaan talousarvioaloitteet seuraavan vuoden budjettiin pitää tehdä jo 15.3. mennessä. SKP:n ja Helsinki-listojen ryhmä on jättänyt 10 talousarvioaloitetta.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat16.03.2017 10:55
Helsinki-listojen sitoutumaton ehdokas Olli Salin on käynnistänyt Helsinkiläisten lähipalvelut turvattava -kuntalaisaloitteen. Siinä vaaditaan, että useimpien palveluiden pitää olla kävelymatkan päässä kotoa. Katso videolta, kun Olli kertoo, mistä on kysymys:

Allekirjoita aloite netissä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3712
#helsinkilistat #eimyytävänä #lähipalvelut #kävelyetäisyydelle

Tänään aloitetta kerätään Myllypuron ostarilla klo 11-12.30, Vuosaaren Mosaaiikkitorilla klo 13-15 ja Roihuvuoren ostarilla klo 15.30-17.30. Tervetuloa juttelemaan ja allekirjoittamaan!
8    View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat16.03.2017 0:13
Rankimman tuomion viranomaisille langetti ehkä Yrjö Hakanen (skp): ”Herää kysymys, onko sen tarkoitus ollut alun perinkin se, että karsitaan hakijoita heidät väsyttämällä”, hän sanoi.
   View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat paikassa Asema-Aukio, Helsinki.15.03.2017 16:33
Helsinki-listojen sitoutumaton ehdokas Olli Salin on käynnistänyt Helsinkiläisten lähipalvelut turvattava -kuntalaisaloitteen. Siinä
vaaditaan, että useimpien palveluiden pitää olla kävelymatkan päässä kotoa. Olli oli tänään Asema-aukiolla kertomassa aloitteestaan.

Allekirjoita aloite netissä: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/3712

#helsinkilistat #eimyytävänä #lähipalvelut #kävelyetäisyydelle
9 4    View on Facebook
Helsinki-listat
Helsinki-listat jakoi julkaisunsa.15.03.2017 1:05
Sunnuntaina konsertti "Virran partaalla paju" Musiikkiteatteri Kapsäkissä, osana Helsinki-listojen ja SKP:n järjestämään tapahtumaa "Meidän Helsinkimme ei ole myytävänä!".
Kello 17 - 19. Ovet avataan klo 16.30. Vapaa pääsy. Hämeentie 68.
13 1    View on Facebook
© 2017 Helsinki-listat
webDesign: Mekanismi »